Hlavní obsah

Atacama svým dětem pouště nic nedaruje

Santiago de Chile

Zítra bude končit jeden z nejdrsnějších závodů vedoucí přes nejsušší místa na naší planetě. Závod Atacama Crossing křižuje nehostinnou poušť a měří 250 kilometrů. Účastníci mají na překonání této vzdálenosti osm etap rozdělených do celkem osmi dnů. V polovině cesty udržoval velký náskok hongkongský vytrvalec držící také traťový rekord. Dotáhne své průběžné vítězství až do konce?

Maratón přes poušť AtacamaVideo: Reuters

 
Článek

Ho Chung Wong z Hong Kongu je držitelem traťového rekordu 23 hodin 46 minut čistého času (čas sečtený za absolvované etapy). Už v polovině 250 kilometrů dlouhého etapového ultramaratónu Atacama Crossing pořádaného v Chile měl na nejbližšího pronásledovatele téměř dvouhodinový náskok. Prvních 120 kilometrů zdolal za 10 hodin 55 minut a vypadá to, že překonávání nástrah pouště mu nečiní vůbec žádný problém.

Na druhém místě se drží Japonec Takuja Wakaoka a Francouz Christophe Santini se zhruba půlhodinovým odskokem od Japonce. To v ženské části probíhají boje v mnohem těsnějších dimenzích. Vedoucí Číňanka Ling Peová zatím stačila utéct druhé v pořadí Britce Hannah Walshové jen o pár minut. Na vedoucí dvojici ztrácí něco kolem pětačtyřiceti minut třetí žena závodu Dánka Lara Reynoldsová.

Účastníci pouštního klání se musí vypořádat nejen s nehostinnou krajinou zahrnující také kaňony, písečné duny a solné pustiny, ale i vysokými denními teplotami a poměrně velkou nadmořskou výškou. Ta činí kolem 2400 metrů nad mořem.

Závod Atacama Crossing je součástí globální série ultramaratónů 4 Deserts zahrnující kormě chilské pouště ještě Namib a Gobi a dále ledovou pustinu Antarktidy.

Reklama

Související témata: