Hlavní obsah

Superpotraviny, které v běžcově jídelníčku nesmějí chybět

Praha

Naše tělo je jako motor, který potřebuje kvalitní palivo. Pokud má podat sportovní výkon, platí to dvojnásob. Vitamíny a minerály organismus vstřebává lépe přirozeně z kvalitních potravin než z tabletových doplňků stravy. Tady je několik dobrot, které běžce v tréninku i po něm podpoří.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší datle jsou ty před tréninkem.

Článek

Ačkoliv se dnes superpotravinou nazývá ledasco, u některých poměrně běžných potravin to člověka občas překvapí. Co třeba takové datle? Prosincová tradice našeho dětství.

Datle před tréninkem

Datle máme spojené s adventem, mikulášskou nadílkou. V jídelníčku si své místo ale zaslouží častěji než jednou v roce na Vánoce. Datle jsou doslova plné energie – ve 100 gramech je až 275 kcal, což by se dalo přepočítat na zhruba 11 procent denní energetické potřeby dospělého muže. Proto jsou skvělou svačinkou před tréninkem, kdy dodají potřebnou energii navíc. Kromě velkého množství prospěšné vlákniny obsahují hojně také vitaminy skupiny B a jsou bohaté na minerály: draslík, železo, hořčík, fosfor a vápník. Zato proteinů a tuků je v datlích jen malé procento.

Ovocnými alternativami k datlím může být před tréninkem mango, meruňky, švestky či banán. Jíst se doporučuje 30 až 60 minut před tréninkem, což zkušeným běžcům netřeba zdůrazňovat.

Lněné semínko a acai pravidelně

Nejprve k působení lněného semínka – sportovce může zaujmout třeba tím, že napomáhá vyšší vytrvalosti. Organismus totiž motivuje k efektivnímu spalování tuků. Dále lněné semínko obsahuje nemalé množství draslíku, který potřebují ke správnému fungování svaly. A zatřetí jsou v něm z rostlinných zdrojů v největším množství zastoupeny omega-3 esenciální mastné kyseliny a také omega-6, které naše tělo ze stravy získává jen obtížně. Navíc si je nezvládne samo vytvořit.

Foto: Profimedia.cz

Bobule acai.

Lněné semínko je potřeba vždy jíst rozemleté (například v mlýnku na kávu), protože jinak organismus jeho živiny nevstřebá. Rozemletá semínka se pak hodí do jogurtů či müsli. Chutné je například v tvarohové pomazánce s česnekem a trochou lněného oleje.

Tip: Lněný olej kupujte vždy takový, který je už v obchodě skladovaný v chladicím boxu. Doma ho také uchovávejte v ledničce.

Acai nebo také acai berry je plodem palmy, která dvakrát ročně urodí zhruba 20 kg těchto bobulí vypadajících jako borůvky. V jídelníčku najdou své opodstatnění především pro své antioxidační účinky. K zahození není ani vláknina, vitamíny skupin A, B, C, D a E či minerály jako vápník, hořčík, mangan a fosfor. Ne nadarmo je acai součástí mnoha doplňků stravy pro sportovce.

Avokádo po tréninku

Jestliže se datle hodí jako svačinka před vyběhnutím, pak avokádo je pro sportovce prospěšné naopak po výkonu, a to především pokud se jedná o vytrvalostní běh, kde sportovec spálí více tuků.

Foto: Profimedia.cz

Avokádo.

Kromě dobře stravitelných rostlinných tuků navíc obsahuje hodně draslíku blahodárného pro správnou funkci srdce a svalů. Hojně zastoupené jsou v avokádu také proteiny a všechny esenciální aminokyseliny. Zajímavé je, že i když se jedná o poměrně „tučnou" potravinu, vědci dokázali, že pravidelná konzumace avokáda pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Je také vhodným zdrojem železa, protože se z něj do těla dobře vstřebává.

Avokádo dokonale zapadne nakrájené na kostičky do salátů, ať už zeleninových, nebo kuskusových, quinoových... Se svojí jemnou nenápadnou chutí se také hodí do pomazánek mnoha druhů nebo jako dip k masu.

Tip: Avokádo je takovým zajícem v pytli. Až po rozkrojení je jasné, zda to byla dobrá investice, nebo naopak vyhozené peníze. Existuje ale jedna nápověda. Stačí jemně odloupnout malou stopku, která u zdravého plodu odhalí zelenou barvu, zatímco u toho s horší kvalitou bude barva dužiny pod stopkou nahnědlá nebo přímo černá.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články