Hlavní obsah

Dívka si při závodech zlomila nohu. Zalitá krví dosáhla cíle, vzdát odmítla

Devatenáctiletá japonská dívka ukázala, že jí v žilách stále koluje krev samurajských předků. Ačkoli během štafetového závodu utrpěla zlomeninu v oblasti chodidla, odmítla vzdát a dokončila ho plazením po čtyřech zanechávajíc po sobě krvavé skvrny na silnici.

Foto: Profimedia.cz

Studentka dokončila se zlomenou nohou. Vzdávat se není v povaze Japonců.

Článek

V Japonsku berou své běhání velmi vážně. Štafetové závody s názvem „ekiden", na něž se celý rok připravují firemní nebo školní týmy, požívají v Zemi vycházejícího slunce nejvyšší úctu a vážnost. Samotní závodníci jsou často pod velkým tlakem korporací nebo univerzit, za něž startují, a jsou si vědomi obrovské zodpovědnosti, která jim leží na bedrech. Možná právě i z těchto důvodů patří Japonci společně s běžci z Afriky ke světové vytrvalostní špičce.

Mladá studentka Iida Rei se účastnila maratónského ekidenu v prefektuře Fukuoka, když krátce před předávkou štafety nešťastně upadla a zlomila si kost v chodidle. Když zjistila, že se na zraněné noze neudrží, klesla na všechny čtyři a zbývajících několik set metrů absolvovala po kolenou. Na záznamech jsou vidět organizátoři sledující nešťastnou dívku bojující ze všech sil na posledních metrech. Ihned po odvysílání záběrů se stali terčem kritiky za necitlivé chování.

„Bojoval jsem s nutkáním ji zastavit, ale cítil jsem, že to zvládne. Byla přeci kousek od svého cíle," řekl jeden z přihlížejících traťových rozhodčích. Sama dívka odmítla uposlechnout výzvu k ukončení závodu od jiného traťového komisaře a jen mu položila krátkou otázku: „Kolik metrů mi zbývá?" Je patrné, že bojovný duch je v japonské společnosti stále hluboce zakořeněn. „Má velmi silný cit pro odpovědnost, závidím jí a chtěl bych jí zatleskat," komentoval celou událost jeden z přihlížejících pro japonské noviny Asahi.

Bezprostředně poté, co se manažer studentčina týmu dozvěděl, že jeho svěřenkyně utrpěla frakturu ještě před předávkou tradiční štafetové šerpy, celý tým ze závodu oficiálně stáhl. Než se ale tato informace prostřednictvím rozhodčích stačila přenést dále, dívka již úspěšně dobojovala svou část a štafeta pokračovala. Zdá se tak, že studentčino nasazení bylo v konečném důsledku pro tým zcela zbytečné.

Za svůj hrdinský čin si mladičká dívka na internetu vysloužila slova chvály a uznání od tisíců lidí. Po dokončení závodu byla odvezena do nemocnice, kde bylo potvrzeno podezření na frakturu. Lékaři odhadují čas potřebný na její léčení na čtyři měsíce. Dívka se mezitím omluvila manažerovi týmu za své selhání.

Měli Japonku podle vás traťoví komisaři zastavit?
Ano, je to nelidské nechat někoho pokračovat za takových podmínek.
11,4 %
Ne, každý ať bojuje podle své vlastní vůle.
85,4 %
Nevím, myslím, že situace byla hodně složitá.
3,2 %
Celkem hlasovalo 492 čtenářů.

Reklama

Související témata: