Hlavní obsah

TEST: Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R ‒ zabiják nebezpečných chvil

Praha

Dny temna se už před drahnou dobou snesly nad českou kotlinu, takže i běžec, který není vysloveně extrovert, zatouží po tom být na svých cestách dobře vidět. Ocení to všichni automobilisté, motocyklisté, cyklisté a další, z nichž se díky dobré běžcově viditelnosti nestanou vrazi či nedbalostní zabijáci. Malý velký přístroj ‒ malý svými rozměry, velký svými možnostmi ‒ tak bezpečně zabije nebezpečné situace, v nichž byste se mohli v provozu ocitnout.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R

Článek
Fotogalerie

BC05R je žhavou novinkou tradičního výrobce všeho svítivého. Kromě zbraňových svítilen pro myslivce a bezpečnostní složky, dohledávacích svítilen pro záchranáře a outdoorových světel všeho druhu Fenix stále více myslí také na sportovce. Nyní přichází s novou blikačkou, která má ambice pokrýt široké spektrum uživatelů. Díky své univerzálnosti je totiž použitelná při cyklistice, běhystice, turistice i všech ostatních kratochvílích, při nichž je důležité dát o sobě vědět.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R: v originálním obalu.

René Kujan

Že se jedná o novinku, poznáte kromě jiného také podle toho, že dobíjení zde zprostředkovává USB typ C (to je to udělátko, které do přístroje nemůžete zastrčit špatnou stranou, je totiž obojetné). Příslušný kabel najdete samozřejmě už v balení. Co v základním balení ještě také najdete je odolná univerzální plastová spona a speciální gumička pro připevnění na sedlovou trubku kola, řídítka či jakoukoli jinou tyčovinu, která se vám pro to bude zdát vhodná. Možnosti upevnění světla jsou tak nepřeberné.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R: Promyšlená spona se dobře ovládá a skvěle drží.

René Kujan

Sponu lze zaháknout za poutko či kapsu u batohu, za jakýkoli pásek nebo okraj kalhot, za kšiltovku, za okraj bundy... a jde použít i s čelenkou známou třeba z balíčku čelovky HL10 nebo HL05. Tady bohužel není v základním balíčku, je ale běžně k sehnání ve třech různých barvách za 149 korun. Lze ale samozřejmě připnout za jakoukoli jinou čelenku nebo šátek.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R: Určitě vymyslíte alespoň deset způsobů jak ji uchytit na běžecký batoh.

archiv autora

Tělo z odolných plastů (certifikované na pád z 1 metru na jakýkoli povrch) svým tvarem i hmotností připomíná trochu přefouklý bonbon s malými křidélky. Přední stranu tvoří červený panel se třemi LED a gumovým vypínačem. Ten kromě zapínání/vypínání světla slouží také k přepínání režimů a ke kontrole stavu baterií, případně jako indikace nabíjení. Krátkým nakliknutím tlačítka zjistíte, jak na tom zabudovaný lithium-polymerový akumulátor je s energií. Zelená je nejlepší, to máte 100-71 % kapacity. Ta dále přechází do oranžové a červené. A když začne červená blikat, víte, že máte do 10 % energie.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R: Spínač slouží zároveň i jako indikace stavu nabití akumulátoru.

René Kujan

Světlo nabízí hned čtyři režimy, které se cyklicky střídají od slabší intenzity stálého červeného světla přes pomalé blikání k rychlému až po silnější intenzitu stálého nasvícení. Výdrž na jedno nabití má až 72 hodin. V režimu rychlého blikání vydrží fungovat tři dny bez přestávky. Přijíždějící automobily vás se světlem mohou zřetelně zaznamenat na vzdálenost 200 metrů.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R: s odklopenou krytkou konektoru.

René Kujan

Nabíjecí konektor je schovaný pod gumovou krytkou po celé své šířce pevně spojenou s gumovým zadním panelem blikačky. Samozřejmostí je zvýšená odolnost: BC05R je zcela prachotěsná i vodotěsná (proti intenzivně tryskající vodě; certifikace IP66). V zásadě se tak o bezpečnost svého bezpečnostního světla nemusíte vůbec bát.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R: Odolnost vůči živlům je pro ni samozřejmostí.

archiv autora

PLUSY
malý, lehký přístroj s velkou výkonností
velké množství možností uchycení
odolnost proti prachu a vodě (IP66)
spínač slouží jako indikátor stavu Li-pol akumulátoru/dobíjení
nabíjení přes dodávaný kabel s USB C
připevnění pomocí gumičky nebo klipu
výdrž až 3 dny v kuse na jedno nabití
MINUSY
stahovací čelenka by mohla být v základním balení
HMOTNOST
19 gramů (blikačka)
25 gramů (blikačka s klipem)
6 gramů (klip)
4 gramy (gumička pro přichycení na kolo)
CENA
549 korun

Blikačku BC05R jsem měl možnost vyzkoušet v mnoha situacích. Množství variant použití je téměř nevyčerpatelné. Kromě gumičky určené pro připevnění na kolo je v balení i dobře propracovaná spona z odolného plastu. Velmi jednoduše a nekomplikovaně se nasazuje, světlo v ní skvěle drží.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R: Lze připevnit třeba i na botu.

René Kujan

Promyšlený design a minimální hmotnost blikačky vám umožní připevnit ji v nejrůznějších úhlech na nejrůznější prvky vaší výbavy. Vysokou odolnost blikačky oceníte při nepřízni počasí. Skutečnost, že do ní nemusíte shánět baterky, potěší nejen vaši peněženku, ale možná i životní prostředí.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Sportovní dobíjecí blikačka Fenix BC05R: Blikačku lze uchytit téměř na cokoli, téměř jakkoli.

archiv autora

Reklama

Související témata: