Hlavní obsah

Atlet roku: Můj parťák překoná to, co jsem ve sportu dokázal

Praha

Když se schylovalo k finále vyhlášení ankety o Atleta roku mezinárodní asociace IAAF, byl mezi pěti vyvolenými. Ještě dříve, než porota oficiálně vyřkla své poslední slovo a Eliud Kipchoge se stal tím nejlepším pro rok 2018, nechal se na tiskové konferenci slyšet, že jeho tréninkový partner jej ještě překoná. Co může na jeho zlatých medailích a fenomenálním světovém rekordu ještě vylepšit?

Foto: Profimedia.cz

Kamworor je velký bojovník. Kipchoge věří, že po něm převezme žezlo. (MS v půlmaratonu 2018, Valencie, Španělsko)

Článek

Nejrychlejší neoficiální maratonec světa Eliud Kipchoge, který za pomoci střídajících se vodičů dokázal zaběhnout královskou distanci za 2 hodiny a 25 vteřin, osvědčil své kvality, když si letos na prestižních tratích v Londýně i Berlíně při účasti špičkové konkurence suverénně doběhl pro zlato. Z nejrychlejšího neoficiálního maratonce se stal nejrychlejší maratonec oficiální. Tentokrát mu nikdo nemůže předhazovat přílišné spoléhání se na vodiče. Ty dokázal všechny bezpečně setřást už do poloviny závodu.

Jeho vítězství bylo fenomenální. Časem 2:01:39 výrazně a zcela nečekaně překonal rekord krajana Dennise Kimetta o více než jednu a čtvrt minuty. Tak výrazný rozdíl nebyl k vidění od roku 1967 a všeobecně se předpokládalo, že k takto významnému posunu už ani nikdy nedojde. Přesto Kipchoge vyjádřil přesvědčení, že jeho stájový kolega a krajan Geoffrey Kamworor jeho fenomenální výkony ještě překoná.

„Myslím, že Geoffrey v budoucnu překoná to, co jsem v našem sportu dokázal já," uvedl Kipchoge na tiskové konferenci před vyhlášením výsledků ankety. V talent svého parťáka opravdu věří. Kamworor je trojnásobným světovým šampionem na půlmaratonské trati a dvakrát si světový titul odnášel i z cross-country. V roce 2017 dokázal zvítězit na závodě New York City Marathon. Kamworor, jenž má jak stejného trenéra, tak i stejný manažerský tým jako jeho slavnější kolega, se chce nyní stále ještě soustředit na půlmaratony a krosy.

Podle oficiálních údajů je Kamworor o osm let mladší než údajně 34letý Kipchoge. V africké zemi ale záznamy nejsou spolehlivé, navíc se s daty narození často manipuluje kvůli věkovým kategoriím závodníků. V případě Kipchogeho prý existují podezření, že by mohl být ve skutečnosti až o deset let starší. To ovšem jeho výkonům nijak neubírá na obdivuhodnosti. Čeho se v budoucnu dočkáme od případně až o 18 let mladšího Kamworora? Bude to právě on, jehož jméno se bude tesat do kamene památníků k uctění prvního člověka, jenž dokázal zaběhnout 42 195 metrů v čase pod dvě hodiny?

Reklama