Hlavní obsah

Šok! Eskymáky vyškolili borci z východní Evropy

Nízká viditelnost, nízké teploty, padající sníh. Tím vším si museli projít účastníci dalšího ročníku jednoho z nejextrémnějších závodů světa pořádaného na nejnehostinnějším kontinentu světa, v Antarktidě. Anctarctic Ice Marathon viděl v podmínkách drsných i pro polárníky vítězit zástupce východoevropských států.

Maratonu v Antarktidě se v extrémních podmínkách zúčastnilo 57 běžcůVideo: Reuters

 
Článek

Necelá šedesátka závodníků a závodnic z 15 různých států světa běžela maratonskou vzdálenost přes 42 kilometrů za relativně mírných teplot. Celkově ale byly podmínky těžší než loni. Většinu času padal sníh, zato vítr závodníky naštěstí moc nepotrápil. To stačily udělat nánosy sněhu na trati, které ztěžovaly každý další krok. V hlubokém sněhu vytrvalcům rychle docházela síla.

Běžci se na trať vydávali velice dobře oblečeni – s kuklami majícími jen otvory pro oči, lyžařskými brýlemi a tlustými palčáky, s několika vrstvami tepelně izolačních trik a kalhot a s voděodolnými membránovými bundami a kalhotami.

„Chtěl jsem první kolo rozběhnout hodně rychle, abych viděl, jak jsou na tom ostatní běžci. Druhé kolo bylo tvrdší, ale třetí a čtvrté bylo hodně jednoduché, věděl jsem, že bezpečně vedu," sdělil své dojmy po doběhu vítězný Polák Piotr Suchenia. O půlhodinu pomalejší stříbrný v cíli Australan Isaac Thyer viděl věc jinak: „Nečekal jsem, že to bude tak náročné, abych byl upřímný. Jsem rád, že jsem vůbec dokončil."

„Byla to těžká trať, ale díky svému manželovi, který mi byl téměř neustále k ruce, jsem to zvládla. Nebýt jeho, bylo by vítězství mnohem náročnější," řekla Litevka Roma Puisieneová. Ta své nejbližší soupeřce utekla o více než hodinu.

Výsledky medailových pozic si přečtěte v tabulce níže. Traťový rekord závodu 3:34:47 vytvořil v roce 2013 náš Petr Vabroušek. V ženách nastavila laťku týž rok Britka Fiona Oakesová výkonem 4:20:02.

MUŽI
1 Piotr Suchenia (POL) 3:49:18
2 Isaac Thyer (AUS) 4:19:00
3 Alexander Rudiger (AUT) 4:31:57
ŽENY
1 Roma Puisieneová (LTU) 5:03:32
2 Natalie Arnoldová (AUS) 6:15:14
3 Gurmeet Soni Bhallaová (IND) 6:55:46

Reklama

Související témata: