Hlavní obsah

Topinambur. Běžecká brambora, kterou zakázali na Slovensku

Praha

Žádný zázvor, žádný křen, ani petržel to není. A co že to tedy je? Topinambur. Slyšíte to poprvé? A co název jeruzalémský artyčok?

Foto: Profimedia.cz

Topinambur - velice zdravý plevel.

Článek

Topinambur, odborně slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus L., 1753), starším názvem topinambur hlíznatý je kořenová zelenina, která nemá s Jeruzalémem nic společného.

Vypěstovat topinambur je velmi snadné, a to až tak, že na Slovensku je zákaz pěstovat jej na polích, aby nedošlo k přemnožení. Snáší vlhké i suché polohy, hlízy nepoškodí ani silné mrazy. Topinambur je zdravý až léčivý. Obsahuje velké množství draslíku, železa, fosforu, vitamíny A, B1, B2, C a D a především inulín. Navíc neobsahuje olej a na rozdíl od brambor ani škrob.

Inulín

Inulín je polymer fruktózy neboli polysacharid, díky němuž se začíná pěstování topinamburů opětovně rozšiřovat. Inulín je velmi zdravou složkou potravy pro diabetiky, neboť snižuje glykemický index potravin. A je přínosný pro lidský organismus obecně. Podporuje růst pro člověka příznivých mikroorganismů a omezuje růst mikroorganismů patogenních. Tělo s přísunem inulinu je vitálnější, má silnější imunitu, dokáže lépe využít živiny z dalších složek potravy. Inulín je zkrátka malý zázrak.

Odkud a kam?

Topinambur je znám od roku 1605, kdy je nalezl jistý francouzský geograf kdesi v Jižní Americe. Zeleninu odvezl do Francie a odtud došlo dále k jejímu rozšíření. Největším pěstitelem v Evropě je stále Francie. Topinambury byly později vytlačeny svými škrobnatými příbuznými, a to bramborami.

Co s ním?

Dříve se pěstoval na jídlo. Lesníci topinambur využívali také jako krmivo pro černou zvěř. V současné době se začíná jeho pěstování ve světě opět obnovovat. Hlízy topinambur se upravují obdobně jako brambory. Jejich chuť je však jemnější, sladší a nejzajímavěji vynikne jejich ořechová příchuť.

Syrové hlízy lze přidávat nastrouhané do salátu či do polévky. Můžete je péct i dusit. Topinambur byl v roce 2002 na francouzském veletrhu gurmánů v Nice vyhlášen nejlepší původní zeleninou pro přípravu polévky.

Reklama

Související témata: