Hlavní obsah

Když se jiní unaví, zastaví se. Řecká mašina ne, proto je nejlepší

René KujanSport.cz

Bezprostředně poté, co doběhl do cíle své hvězdné dvacetičtyřhodinovky, prohlásil, že hodnota světového rekordu 303,5 km „zůstane nepokořena po několik staletí“. Slova Yiannise Kourose jsou zatím osmnáct let pravdivá. Nikdo jej doposud nepřekonal.

Foto: Profimedia.cz

Kouros poté, co dokončil svůj první Spartathlon.

Článek

Existují špičkoví běžci, světová elita - a pak ještě existuje Yiannis. I takhle mluví lidé z běžeckého světa o padesátidevítiletému fenoménu řeckého původu. Ještě na počátku osmdesátých let minulého století neměl nikdo ani ponětí, kdo je Yiannis Kouros. To se změnilo v cíli Spartathlonu (závod na trase Athény - Sparta, po stopách posla Pheidippida, jenž měl zajistit pomoc v bojích Řeků proti Peršanům; 246 km) v roce 1983.

Kouros běžel svůj první ultramaratón v životě. V cíli očekávali první závodníky na desátou hodinu. On se tam objevil v pět ráno. Všichni ještě spali, tak si zaznamenal svůj čas a šel vzbudit rozhodčí.

Tenkrát mu nikdo nevěřil, následovalo osočování a podezření z podvodu a krácení trasy. Kouros se dostavuje na start Spartathlonu následující rok. Opět vítězí neuvěřitelným způsobem a vylepšuje svůj čas. Nastoluje rekord, který dosud nikdo nepřekonal - 20 hodin a 25 minut. Nikomu jinému se nikdy nepodařilo pokořit čas 22 hodin 20 minut. On sám to dokázal čtyřikrát.

Na některých ultramaratónech měl Kouros od pořadatelů na žádost novinářů nařízený o 12 hodin opožděný start. Zástupci médií si totiž stěžovali, že je Kouros v cíli moc rychle a na ostatní musejí mnoho hodin čekat. Asi už trochu tušíte, co následovalo. Kouros vybíhá za ostatními o půl dne později... a do cíle se přiřítí jako první. Chudáci novináři zase několik hodin čekají na druhého v cíli.

Běžecký magazín Runner's World prohlásil Yianisse Kourose za nejlepšího ultramaratónce všech dob a zařadil jej mezi sedm nejlepších běžců předchozího tisíciletí.

Yiannis Kouros patří mezi výjimečné talenty, které se objevují maximálně jednou za celou generaci, a to ještě při velikém štěstí. Jeden respektovaný britský běžecký časopis píše: „Nikdy neexistoval a pravděpodobně už nikdy nebude existovat takový běžec, jakým je Yiannis Kouros."

Řek narozený v roce 1956 v Tripolisu, nyní žije v australském Melbourne. Je držitelem všech světových rekordů na tratích od jednoho sta do tisíce mil a všech světových rekordů v závodech od dvanácti hodin do šesti dní. Napsal přes jedenáct set básní, zahrál si svého národního hrdinu Feidippida v historickém filmu o vzniku maratónského běhu, napsal autobiografickou knihu o šestidenním závodě, na němž překonal šest světových rekordů.

„Nezastavitelný", „Neúnavný", „Ultramaratónský Bůh", „Nesmrtelná legenda ultradistancí", „Nástupce Feidippida", „Zázračný muž", „Řecká mašina", „Lamač světových rekordů", „Nedostižný" - to jsou jen některá z přízvisek, která Kourosovi propůjčili zástupci světového tisku.

Kouros začal s běháním na škole. Byl juniorským šampiónem na tři a pět kilometrů. Prohlašuje, že nikdy neměl žádný vzor, dodává však, že ho svými výkony a nasazením inspiroval i Emil Zátopek.

Je schopen běžet čtyři dny, aniž by se uložil ke spánku. V jediném ultramaratónu (1985, Sydney-Melbourne) dokáže zaběhnout jedenáct světových rekordů. Vyhrál ve více než čtyřiceti nejprestižnějších závodech světa, překonal 70 světových rekordů (často svých vlastních). Ve svých 52 letech běžel čtyři ultramaratóny ve dvou měsících a ve dvou z nich vytvořil světové rekordy.

Závody na ultradistancích chápe jako souboj mezi slabým tělem a nezlomnou vůlí. „Považuji to za duchovní cestu, za cestu, k níž nemusí vždy nutně patřit cíl nebo konec. Jsme duše běžící od jednoho typu života ke druhému, bez zastávek nebo konců. Pro mne je důležitá svoboda jednat a radost, která přichází s každým pokusem o čin. Protože zápas a naše zanícení při pokusu o čin je drastičtější, hodnotnější a skutečnější než výsledek nebo samotný úspěch."

Reklama