Hlavní obsah

RECENZE: Scott Jurek - Jez a běhej

René KujanSport.cz

Scott Gordon Jurek je extrémista. Duší i tělem. Věří, že lidské tělo dokáže podávat extrémní výkony i bez příjmu živočišných bílkovin. Ba co více - bez příjmu jakéhokoli živočišného produktu! Téměř dvě desetiletí nejí maso, patnáct let je vegan nepožívající nic živočišného původu. A jeho tělo snáší brutální nasazení. Jurek patří mezi nejlepší ultravytrvalce světa.

Foto: Jan Handrejch, Sport.cz

Scott Jurek - Jez a běhej

Článek

Sám Scott Jurek dle svých slov vděčí za své úspěchy na poli ultramaratónů právě stravě. Nejí maso ze zdravotních a etických důvodů. Je přesvědčen o tom, že právě vhodně sestavená strava může sportovci pomoci podávat extrémní výkony a rychle po nich zregenerovat. Ne náhodou je jídlu a běhání věnována i jeho první kniha.

Jurek je vlastně takovým bořičem mýtů. Dlouho se věřilo, že vegetariánská - natož pak veganská - strava není pro sportovce vhodná. Vědci se dlouho mylně domnívali, že živočišné proteiny mají v našich jídelníčcích nezastupitelné místo. Největší organizace výživových specialistů na světě, Americká dietetická asociace, nakonec sama vydává prohlášení, že správně vyvážená vegetariánská i veganská strava je zdravá a vhodná pro všechny včetně těhotných a kojících žen, dětí i adolescentů.

Jurek ve své knize mnohokrát sám naznačuje, že jídlo je pro nás (pro nás vytrvalce i pro nás ostatní) otázkou života či smrti. Nesčetněkrát ze stránek jeho knihy pocítíte zvyšující se rychlost a sílu přicházející spolu s tím, jak se stravuje stále zdravěji a zdravěji.

Scott Jurek sedmkrát v řadě zvítězil v náročném ultramaratónu Western States Endurance Run na 100 mil, což se nikdy nikomu jinému nepodařilo. Je držitelem amerického rekordu v běhu na 24 hodin. Po Yiannisu Kourosovi je druhým nejrychlejším mužem na Spartathlonu, 246km závodě mezi Athénami a Spartou.

Širší veřejnosti se stal Jurek znám i díky knize Zrozeni k běhu, kde je popisován jeho závod s indiány z kmene Taraumara. Z Jurkovy knihy pochopíme, že se tímto závodem nechal v mnohém inspirovat. Okouzlilo ho indiánské běžecké sladění se svým tělem i okolím zároveň. A neodpustí si ani poznámku, zda jsme mezi těmi svými stopkami, speciální běžeckou výživou a odpruženými botami nezapomněli na něco ještě mnohem podstatnějšího.

Jurekova kniha je zčásti fundovanou kuchařskou knihou pro sportovce, zčásti autobiografickým románem. Je až s podivem, kolik špičkových vytrvalců pochází z nepříliš ideálních rodinných podmínek. Yiannis Kouros trpěl celé dětství nenávistí ze strany svého otce, který se domníval, že není jeho. Matka si na něm vybíjela frustraci z otcovy nespravedlnosti, a tak Kouros trávil dětství na sportovním stadiónu, než se večer mohl v tichosti proplížit do své postele v rodičovském domě.

Neměl na růžích ustláno

Scott Jurek také neměl na růžích ustláno. Jeho matce byla diagnostikována roztroušená skleróza. Malý Scott musel od útlého dětství doma přikládat nejednu ruku k dílu. Popisuje frustrující okamžiky, kdy jeho matka postupem času ochrnuje na stále větší část těla trpíc stále většími bolestmi. Nejen pro něj se matka stala nekonečnou inspirací síly a odhodlání, když její nejčastější odpověď byla: „Se mnou si nedělej starosti, já něco vydržím."

Podobně jako Kilian Jornet nás Scott Jurek provede po tratích několika svých významných závodů, ultramaratónů. Vše je důmyslně proloženo nejrůznějšími recepty z mistrovy dílny. Nikdy snad neuplyne ani deset stran poutavého čtení, abyste nenarazili na návod, jak si zpestřit jídelníček.

Stejně jako Kouros nebo Jornet nachází také Jurek v běhu sílu a odpověď na nejpalčivější otázky lidské existence. Je snad úspěch na ultradistancích přímo podmíněn i jakýmsi filozofickým přístupem k životu? Možná najdete svou odpověď mezi řádky kapitoly, v níž Jurek konstatuje, že vždy běhal lépe, než by mělo odpovídat jeho fyzickému fondu a časovým údajům na maratónu...

Ať už se chcete dozvědět něco více o životě jednoho z nejlepších běžců všech dob, nebo si jen připravit pár specialitek na talíř, které vám pomůžou při závodech, je pro vás tato kniha v obou případech ta pravá.
Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• kniha Scott Jurek: Jez a běhej
Četli jste Jez a běhej? Jak se vám líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
16 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
63,2 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
9,8 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
4,9 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
6,1 %
Celkem hlasovalo 163 čtenářů.

Reklama

Související témata: