Hlavní obsah

Gigantická výzva na Sahaře. Stovky kilometrů v největší poušti světa

Očistec, který si nelze představit, ten musíte zažít. Ale není pro každého. Pro představu. Musíte běžet 250 kilometrů v největší pouti světa s batohem na zádech. Teplota až padesát stupňů. Odříkání, únava, bolest. Stále máte chuť se proběhnout? To je Marathon des Sables, který zažijete na Sahaře. Výzva, která se vymyká.

Marathon des Sables, který zažijete na Sahaře

 
Článek

Maročtí běžci Lahcen and Mohamad Ahansalovi jsou legendami tohoto závodu, kde může jít i o život, pokud přeceníte své síly. Tito bratři byli narozeni v kočovné rodině poblíž oblasti Zagora u saharské pouště. Oni dominují tomuto maratónu dvě desetiletí. Lahcen má deset vítězství, mladší bratr Mohamad pět.

Když byli malí, neměli peníze na boty, takže museli běhat naboso. Nyní už nemusí, ale občas trénuji naboso v písku saharské pouště.

Historie závodu:
V roce 1984 se Patrick Bauer rozhodl vyrazit na epickou procházku, vybral jedny z nejdrsnějších podmínek na světě. Poušť Sahara a 200 mil s batohem na zádech. Poté dostal nápad, že by tuto zkušenost měli zažít i ostatní. První ročník proběhl o dva roky později. Účastnilo se 186 závodníků. Nyní má závod přes tísíc běžců. Marocký král Mohammed VI vítá nejúspěšnější odvážlivce. Místní legendou je Lahcen Ahansal a jeho bratr Mogammed. Oni většinou dokončí závod do dvaceti hodin.

„Jak jsem mohl chodit, začal jsem běhat. Běhal jsem do školy a zpátky. Poté, co jsem viděl Marathon des Sables, byl jsem posedlý," řekl Lahcen pro The Guardian, pro kterého byl nejsilnějším zážitkem desátý závod, který zde běžel. Během nekončícího boje s přírodou se mu narodilo první dítě.

Oba poznávali místní prostředí od dětství, klimatické podmínky mají nasáklé v krvi, proto jsou tak dobří. „Život je běhání. Pokud chcete mít dobré zdraví, je běh nejlepší věc. Zapomínáme, jaké máme štěstí, když jsme zdraví," připomíná Lahcen.

Jeho bratr si zase užívá atmosféru závodu. Je neopakovatelná. V tréninku zaběhl 380 kilometrů během jednoho týdne. Lahcen dal nonstop v jeden den 100 tréninkových kilometrů. Nejvíce v týdnu poté 280 kilometrů.

„Nejlepší je začít běhat, tak mladý, jak to je jen možné a běhat hodně. Běhání je nejkrásnější v přírodě," je přesvědčený neúnavný běžec, který před závodem zařazuje do svého jídelníčku převážně těstoviny, kuskus a sušené ovoce.

Sahara - gigant
Sahara je největší pouští světa. Její rozloha je 9,3 milionů kilometrů čtverečních. Podobně je velká například Čína. Druhá největší poušť světa Gobi má rozlohu téměř desetkrát menší. Teplota na Sahaře dosahuje až padesáti stupňů. Rozdíl proti noci může činit až třicet stupňů.

Dlouhý běh může být pro někoho nudný, využívá tedy prostředky pro „uvolnění". Jednou z možností je hudba. „Nikdy ji nepoužívám. Bez hudby se cítím blíže k přírodě," má jasno Mohamad. Jeho bratr tak striktní není. „Někdy, ale ne často. Poslouchám cokoli, co mi ladí s tělem - marocká hudba, mezinárodní, pop, berberská hudba."

Když oba dokončí náročný závod do dvaceti hodin, jiným to trvá podstatně déle, tak mají jediné přání. „Nesníme o jídle, pití. Nejlepší je spánek," shodují se.

Oba jsou skvělými běžci, ale také pomáhají organizovat Trans Atlas Marathon, který je další běžeckou výzvou - 180 mil, šest etap, ultra maratón, který vede přes hory. Kumulativní výškový přírůstek 14 000 metrů, vertikálně dva kilometry stoupání do nadmořské výšky 3200 metrů. Tahle čísla slibují opravdu náročný závod. Pokud máte zájem, startuje se 15. května.

Reklama

Související témata: