Hlavní obsah

BĚŽECKÝ STYL: Frekvence

Praha

Frekvence neboli počet opakování za jednotku času je důležitá fyzikální veličina. Má přesah i do světa běhu. Kolikrát se vám totiž podaří vystřídat levou a pravou nohu za jednu minutu, není totiž úplně jedno.

Foto: salmingrunning.cz

Vysoká frekvence rovná se vysoký výkon.

Článek

Lidské tělo je úžasné soustrojí, běžecká mašina z dílny matky přírody. Pokud ho ponecháte jeho přirozeným podmínkám, běhá přirozeně. Přirozeně si nalézá rovnováhu v daných podmínkách, za jakékoli situace. Když ho necháte běhat velké vzdálenosti, řekne vám, jak je mu to nejpříjemnější, nejpohodlnější, energeticky nejúspornější, nejméně vyčerpávající.

Na běh vědecky

Pro všechny, kdo tomu nevěří nebo nemají vyvinutý sluch pro řečičky svého těla, jsou na světě ještě odborníci. Ti běžečtí testovali styl mnoha špičkových vytrvalců a ultravytrvalců mnoha národností, věku, pohlaví atd. a přišli kromě jiného na to, s jakou běhají frekvencí. Někoho možná překvapilo, že měli všichni zhruba stejnou - 180 kroků za minutu, tedy za minutu 90krát pravá a 90krát levá noha vepředu. Při této frekvenci zkrátka lidské tělo funguje nejlépe.

Stejná kadence platí samozřejmě i pro ruce, protože výpad jedné nohy vpřed vyrovnává výpad ruky na protější straně. To asi nikoho nepřekvapí. Důležité je si ale uvědomit, že tyto dvě veličiny se ovlivňují navzájem. Když zvýšíte počet kroků, zrychlí se i ruce. Obráceně to ale platí také! Vyzkoušejte to někdy při tréninku. Možná vede vaše cesta ke zrychlení směrem, v němž prostě budete jen trochu více mávat rukama.

Vyšší účinnost

Vysoká frekvence přináší zvýšení účinnosti běhu. Přináší totiž kratší krok. Když děláte dlouhé kroky, tělo se ve vertikální rovině více pohupuje, pluje po vlnách rozbouřeného moře. Drobnější krok nedovoluje tělu žádné divoké houpání, to si pluje na vlnkách vesnického rybníčku. Vy tak šetříte energii, kterou nevydáváte zcela zbytečně na pohyb těla nahoru a dolů, když je vaším hlavním cílem hnát jej kupředu.

Zároveň se redukují negativní síly při dopadu. Vyšší frekvence přináší menší zátěž kloubům a vazům, snižuje také tření.

Na závěr jeden tip: Zkuste při různých rychlostech i v různorodém terénu udržet stejnou frekvenci. Bude se měnit rychlost, bude se měnit délka kroku, ale frekvenci se pokuste udržet na stejné úrovni.

A teď už jen levá, pravá, levá, pravá... Na běhání vlastně není nic složitého, nemyslíte?

V pětidílném seriálu BĚŽECKÝ STYL se můžete těšit ještě na fyziologii běhu.

Předchozí díly:

Reklama

Související témata: