Hlavní obsah

TEST: Reebok ZPump Fusion - přizpůsobivá bota

Praha

Možná si ještě vzpomenete. Je to už poměrně dlouho, co se na pultech sportovních prodejen objevily boty s nafukovacím jazykem. Tenkrát to bylo hlavně pro basketbalisty. Nástupce pumpovacích bot je tu ‒ a nyní pro běžce. Měli jsme možnost jej vyzkoušet jako první, ještě před oficiálním uvedením na trh.

Foto: Petr Horník, Právo

Bota a pumpa. Jak to jde dohromady?

Článek
Fotogalerie

Na první pohled úplně jiná bota, než jakou jste zvyklí vídat. Má sice ještě nějaké znaky klasické obuvi, jako je třeba podrážka nebo tkanička, ale jinak budete třeba marně hledat jazyk. Celý svršek boty je vyroben z jednoho kusu s křiklavým vzorem.

Dotyková technologie

Čtvero dvojic tkaničkových oček je orámováno reflexními prvky, také pata nese reflexní proužek. Tkaničky utahujte dle libosti a svého pohodlí. Jazyk botě zcela chybí, respektive je úplně integrován do svršku obuvi. To hlavní ale teprve přijde. Po zavázání vzpřimte výstražně ukazováček a přiložte na kulaté tlačítko s nápisem „The Pump". Mačkejte a pumpujte až ke své plné spokojenosti. Stříbrný ventilek hned vedle slouží k upouštění, snižování tlaku.

Máte tak možnost vytvořit si běžeckou obuv na míru. V botách je totiž ukryta uzavřená vzduchotěsná dutina, kterou můžete pomocí pumpičky nafouknout do tvaru odpovídajícího vaší noze. Každý jsme jiný a každý máme trochu jiné nohy. Dokonce i naše pravá a levá noha se od sebe liší (tedy kromě toho, že má každá z nich palec na jiné straně). Ne každému musí vyhovovat univerzální kopyto, podle kterého jednotliví výrobci svou obuv konstruují. Velikost obuvi (tedy její délka) není jedinou veličinou, jež by nás u pořizovaných bot měla zajímat.

Nafukovací měchýřek ukrytý v botě dává možnost přizpůsobit obuv individuálním potřebám každého ‒ a dokonce i pro každou nohu zvlášť. Obepne nohu a zároveň jí poskytuje dostatečnou pružnost a pohodlí.

Proces ladění

Ptáte se, nač jsou u takového systému vlastně ještě tkaničky? Má to svoji logiku. Primární přizpůsobení boty probíhá za pomoci tkaniček ‒ nastavíte si je tak „nahrubo". Jemně tvar boty doladíte pumpičkou. A abyste tento proces nemuseli opakovat při každém nazouvání, rozvážete tkaničky, vyzujete... nazujete, zavážete tkaničky a tak pořád dokola. Vyladit tvar dopumpováním nebo upuštěním vzduchu není problém.

Zajímavá je také podrážka. Je nadstandardně segmentovaná. Po její délce probíhají tři hlavní pásy vysokých obdélníkových segmentů. Na vnitřní straně špičky a vnější straně paty jsou zesílení proti nadměrnému oděru. Celou podrážkou probíhá pětice jakýchsi šachet, které dále zvyšují celkovou flexibilitu a přilnavost k povrchu. Podrážka je poměrně vysoká s výrazně zahnutou špičkou. Působí velmi pružným a pohodlným dojmem. Vložka v botě je také vyšší, měkká a pohodlná.

Bota při běhu ochotně mění šířku v přední části chodidla ‒ neomezuje příčnou klenbu v její důležité práci a zvyšuje celkový komfort nošení. Škoda jen, že tomu tak není také u podélné klenby a že se podrážka vyznačuje výraznějším dropem (rozdíl výšky mezi patou a špičkou), jinak by se „pumpovačky" daly směle zařadit mezi obuv podporující přirozený běžecký styl.

Také jsme testovali:

Reklama

Související témata: