Hlavní obsah

TEST: Čelovka Fenix HP 12 ‒ Udělejte si den kdykoli a kdekoli

René KujanSport.cz

Kdo to jednou začne brát s běháním vážně, dostane se dříve či později do stádia, kdy bude vybíhat ještě nebo už za tmy či šera. A ať už dáme přednost jakémukoli terénu, shodneme se asi na tom, že je dobré vidět, kam pádím. Silnice jsou samá díra, příroda samý výmol nebo krtinec.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Čelovka Fenix HP 12.

Článek
Fotogalerie

Naše další volba padla na čelovku od firmy Fenix. Firma nesoucí jméno bájného opeřence se má čím pochlubit. V nabídce má nepřeberné množství svítilen všech druhů včetně těch taktických. Počet lumenů u těch nejsilnějších dává tušit, že ze svého vlastního popela bude muset vstávat cokoli, nač si s nimi posvítíte.

Doba pokročila

HP 12 patří k těm opravdu hodně svítivým světlům. V maximálním režimu oplývá téměř smrtícími 900 lumeny. Když jej aktivujete, je to, jako by za vámi přišel bílý den. Trochu menší rozdíl oproti časům ještě poměrně nedávným, kdy jsme se museli spokojit s šidítky o světelném toku kolem 20 lumenů, že?

Na první pohled vás čelovka zaujme robustním, avšak nikoli příliš těžkým provedením. Sestává ze dvou hlavních modulů - světelného zdroje a bateriového pouzdra. Ty jsou spojeny odolným kabelem. Moduly jsou na gumové čelence přichyceny přímo naproti sobě. Běžec tak má zdroj světla na čele, bateriové pouzdro na zátylku. Oba moduly se hmotností velmi přibližují, takže čelovka na hlavě dobře drží, je vyvážená.

Snadná a jistá obsluha

Ultrasvítivou diodu Cree XM-L2 U2 kryje tvrzené antireflexní sklíčko. Na straně válcovitého pouzdra je umístěn velkoplošný pogumovaný vypínač a přepínač režimů v jednom. Je výrazně zapuštěný do těla pouzdra, zároveň se ale velice snadno ovládá, a to v prstových rukavicích i palčácích. Jeho zapuštění není samoúčelné. Vypínač je tak chráněn proti nežádoucí neúmyslné aktivaci například v kapse bundy nebo v batohu. Světelný modul je naklápěcí v malých stupních v rozsahu 180°.

PLUSY
velký výkon
kvalitní zpracování
vysoká odolnost

Bateriový modul je ze strany šroubovací a pojme dvě baterie CR123A (takzvané „foťákovky") nebo jeden li-ion akumulátor 18650. Někomu by mohlo vadit, že svítilna není na úplně standardní druhy baterií, je třeba si ale uvědomit, že akumulátor v této velikosti je lepší volbou z hlediska uchované energie v poměru k rozměrům a váze. Se svými necelými 50 gramy nahradí několik tužkových článků s několikanásobně vyšší váhou. Navíc netrpí paměťovým efektem a ani se nebude pozvolna sám vybíjet.

Odolnost především

Závit má bateriový modul poměrně hluboký, osazený gumovým kroužkem. To vše slouží zvýšené prachuodolnosti, vodotěsnosti. Také vyústění propojovacího kabílku je na obou stranách dobře utěsněno a opatřeno gumovými nálisky proti zalomení drátu přes hranu pouzdra.

Oba moduly jsou z odolných leteckých slitin hliníku. Pouze jejich úchytky ke gumové čelence jsou plastové. Tam plní umělá hmota svou úlohu mnohem lépe ‒ je příjemnější na dotek, nestudí tolik. A také trochu méně váží.

Čelovku můžete doplnit o další stavitelný gumový pásek přes hlavu. Tímto způsobem zajistíte ještě lepší stabilitu čelovky a zabráníte jejímu případnému přepadávání přes uši nebo do čela. Pásek, stejně jako náhradní gumový O-kroužek a dvě přídavné příchytky kabelu, je součástí balení.

Čelovka bez jakýchkoli problémů vydrží vcelku brutální zacházení. Dle certifikace je odolná proti pádům z výšky až dvou metrů a až do dvoumetrové hloubky se s ní můžete také potopit.

Intenzita na výběr

Má čtyři režimy svícení ‒ konstantní světelný tok o síle 10, 50, 150 a 400 lumenů. Speciální režim Burst poskytne 900 lumenů po dobu 30 vteřin. Udávaná výdrž na jedno nabití je 3:45 hod./400 lumenů nebo 145 hod./10 lumenů. Svítilna si po vypnutí pamatuje poslední aktivovaný režim. Po opětovném zapnutí tak dostáváte stejnou intenzitu osvětlení, jakou jste zvolili naposledy.

Čelovka a běžec

Při běhu působí čelovka velmi vyváženě, nepřekáží a po chvilce téměř zapomenete, že ji na hlavě vůbec máte. Díky své vysoké odolnosti zvládne jakékoli počasí. I průtrž mračen, krupobití a podobně (pokud ho tedy zvládne vaše hlava).

Pro běh mi zcela postačí druhá nejnižší úroveň intenzity osvětlení. S 50 lumeny vydržím 36 hodin na jedno nabití. Ani výkyvů teplot se nemusím vůbec bát. Co vydržím já, vydrží v pohodě i čelovka. Její odolnost proti teplotám do značné míry určuje použitá baterie. V zásadě lze ale počítat s rozpětím od -20 °C do +50 °C. Samotná čelovka vydrží teploty i -40 °C.

MÍNUSY
snad jen nestandardní baterie

Výhodou je také to, že si běžec nemusí dělat starosti s uskladněním, přenosem. Pokud ji nepotřebuji, hodím ji v podstatě kamkoli ‒ do batohu, kapsy u bundy či kalhot. Neřeším, zda mám kapsu zrovna plnou písku po posledním pádu při sbíhání skalních stupňů nebo jsem totálně promoklý po poslední průtrži.

Ani v batohu nemusím dávat pozor, zda se nenachází v kontaktu s nějakými jinými záludnými předměty. Vypínač je naštěstí vyřešen tak, že se nechtěného zapnutí (a vybití baterie) nemusím vůbec obávat. Myslím, že co se týče jisté části vybavení na příští ultramaratón startující ve dvě hodiny ráno, mám už vybráno.

Katalogová cena: 1899 Kč

Předmět testu poskytla firma Kronium.cz.

Dále jsme testovali:

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:
• čelovka Fenix HP12

Reklama

Související témata: