Hlavní obsah

TEST: Boty Adidas Ultra Boost s plovací blánou

Praha

Bylo jen chvíli po revoluci a já je konečně měla. Moje první adidasky! Posvátně jsem je naaranžovala na televizi ve svém pokoji, abych na ně dobře viděla (v té době ještě žádné plazmy neexistovaly, takže se tam pohodlně vešly). Mít adidasky, to bylo něco. Dnes běžná záležitost měla kdysi „vánoční“ nádech.

Foto: adidas.com

Boty Adidas Ultraboost W.

Článek
Fotogalerie

I pro mě se však během let staly adidasky běžnou záležitostí, běžeckými botami jsem se dávno přestala kochat.

Až do teď. Do ruky se mi dostaly boty Adidas Ultra Boost. Opojný vánoční nádech byl v mžiku zpátky. Stačil jediný pohled na elegantní černé boty a já věděla, že jsou moje. Už jen ten design mě nadchl. Nic nemohlo zmírnit mé nadšení, i kdyby se na běhání vůbec nehodily.

Je to šílená běžecká bota, o které adidas říká, že je nejlepší běžecká bota všech dob. Podle výrobců má v podrážce více než 3000 jakýchsi podpůrných zesilujících kapslí, což je v podstatě o 20 procent víc než v jakékoli jiné adidas boost botě.

Podrážka jako plovací blána

Výrobce nazývá podrážku jakousi plovací blánou. Je dost tenká, má jamky (ďolíčky) a je děrovaná, takže je skrze ní vidět onen Boost. Vpředu je poměrně pevná, ale díky jamkám byste měli být co nejblíže zemi. Přilnavosti tohoto vzorku v zatáčkách a na mokrém povrchu je naprosto bezproblémová. Boty mají v mezipodešvi pěnu, která vyniká neuvěřitelně aktivním kontaktem s povrchem a zachovává si svůj tvar i v tom nejchladnějším počasí.

Adidas Ultra Boost má výrazné „pletivo" na vršku boty, které je vyrobeno z jemného vlákna, a to vaši nohu přirozeně „uzavře". Bezešvý pletený materiál primeknit je velmi poddajná a měkká tkanina pružná ve čtyřech směrech. V botě se tedy cítíte podobně jako v ponožce. Adidas Ultra Boost nemá ani jazyk a celý svršek boty je vyroben z jednoho dílu. Na druhou stranu tkaničky vám poslouží jen k dotažení svršku, jiné další dotažení není možné.

Domácí bačkůrky

Zajímavě je však řešena pata boty, v místě achilovky ponechává nezpevněnou část a to zajišťuje větší pohodlí lidem, kteří mají netypický tvar paty nebo dokonce patní ostruhu. Našla jsem ještě jedno využití – pomocí lžíce bleskurychle vklouznu do bot a vyrážím do terénu.

Jak už bylo řečeno, boty příjemně padnou, jsou měkoučké – i proto jim domácky říkám bačkůrky. Na mé běhání jsou naprosto ideální. Jsem si jistá, že tuhle botu ocení hlavně běžci, kteří raději volí běh ve volnějším tempu. Zda by bota vyhovovala i „chrtům", kteří honí kilometry, už bohužel nikdy nezjistím.

Reklama