Hlavní obsah

Pražský maratón se nazul do českých barev. Medailový terč za odměnu

Bílá, modrá červená. Barvy, které jsou typické pro Česko. A nyní i pro běžecké Česko. RunCzech, který pořádá v neděli 3. května Volkswagen Maraton Praha, představil první vlastenecké boty v národních barvách.

Foto: RunCzech

Sada medailí, kterou je možné získat, pokud se účastníte všech závodů, které pořádá Run Czech.

Článek
Fotogalerie

Jen pár maratónů na světě se může pochlubit vlastními maratónskými botami. Nový model boty Adidas Supernova Glide Boost 7 byl navržen dle návrhu členů organizačního týmu a je vyveden v českých národních barvách.

Chcete je? Tak si budete muset pospíšit. Edice je limitovaná, k dostání bude pouze 300 párů ve Sport Expu, které bude otevřeno tento týden od čtvrtka do soboty na holešovickém Výstavišti, nebo v obchodě Adidas Running – Prague Marathon Store v Running Mallu.

"V časopisu Běhej.com vyhrála hodnocení nejlepší běžecké neutrální boty, navíc je vyrobená tak, že se okamžitě přizpůsobí noze a nemusíte se v ní bát běžet třeba hned v neděli maratón," tvrdí Daniel Šimík, specialista na běžeckou obuv.

Kniha o historii maratónu v Praze

Od roku, kdy se běžel maratón poprvé, uplynulo již jednadvacet let a mnohé se změnilo nejen v dějinách běžeckých, ale i světových. Maratónská historie se prolíná s tou světovou i českou, což výstižně zachycuje v knize Umění nemožného Jeffrey Donovan.

"Když jsme poprvé začali snít o tom, že prostřednictvím maratónu přineseme do Prahy spolu s několika málo běžci zdraví a štěstí, nečekali jsme, jakou záplavu nadšení a podpory spustíme a že to vše nakonec bude mít podobu, jakou má dneska," uvádí Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru. Kniha je k dostání jak v tištěné, tak elektronické podobě.

Sedm medailí, jedna velká jako skládačka za odměnu

Z maratónu se nakonec zrodila celá RunCzech běžecká liga se sedmi závody po celé České republice. Spolu s tím souvisí i změna tvaru medailí. Poskládají-li se k sobě medaile ze všech sedmi závodů, vytvoří celý medailový kruh. "Všichni běžci, kteří uběhnou všech sedm závodů RunCzech běžecké ligy 2015, se kromě čestného titulu RunCzech Star mohou těšit ještě na osmou medaili s vyrytým jménem běžce, která tvoří střed kruhu," vysvětluje ředitel závodu Václav Skřivánek.

Reklama

Související témata: