Hlavní obsah

TEST: Kraťasy Under Armour ‒ Launch Stretch Woven 9" Shorts a Heatgear Armourvent Compression Shorts

René KujanSport.cz

Nastávají nám pořádná vedra, a tak už snad brzy neuvidíme jediného běžce v dlouhém sportovním úboru. Nastává totiž současně také období běžeckých šortek, kraťasů všeho druhu a elasticity. Dnes se podíváme na novinky firmy stále populárnější také u nás. Co nabízí Under Armour pro odpůrce dlouhých nohavic? Mnoho, přinášíme výběr těch nejlepších kousků.

Foto: Harmony Geneva Marathon

Noční Ženevská desítka a kraťasy Under Armour v hlavní roli.

Článek
Fotogalerie

Heatgear Armourvent Compression Shorts

Na první pohled barevně velmi dobře vyladěný kus. Švy tu splývají s barvou látky, tu vystupují ze stínů křiklavou žlutí. Směs reflexní žluté, tmavě a světle modré barvy dává dohromady velmi líbivý celek.

Pozadu nezůstávají ani použité materiály. Kalhoty byly vyvinuty jako kompresní. Mají přiměřeně stahovat svalstvo a podporovat jej při jeho nesnadné práci. Zároveň je ale nutno dostatečně odvětrávat. To zajišťuje nově použitá technologie armourvent ‒ vzadu pod pasem a po obou bocích se táhnou dírkované panely s trojím stupněm perforace. Tři velikosti kruhových dírek kopírují nejexponovanější místa a zvyšují celkový komfort nošení. Mezi nohama je pruh jemně síťované látky.

Převažující světle modrá tkanina ze směsi polyesteru a elastanu poskytuje dostatečnou elasticitu ve všech čtyřech směrech. Textilie je ošetřena také proti tvorbě zápachu ‒ zabraňuje tvorbě mikrobů. Kraťasy se tak dají nosit bez nepříjemných pocitů déle než konvenční výrobky.

Optimální držení šortek na vyhrazeném místě zajišťuje čtyři a půl centimetru široký elastický pás s logem výrobce.

Za sebe mohu říci, že ačkoli nejsem oddaným příznivcem kompresního oblečení, na těchto šortkách něco je. Naběhal jsem v nich několik desítek kilometrů a mohu potvrdit, že patří k těm lepším kouskům, jež jsem měl na sobě. Protizápachová technologie zafungovala dobře a já se tak mohl více věnovat běhání a méně praní.

PLUSY
působivý design
velkorysé větrací panely
snížená tvorba zápachu
MÍNUSY
ne každému bude vyhovovat kompresní povaha šortek
CENA
kolem 1100 korun

Launch Stretch Woven 9" Shorts

Tento druh šortek zdá se mi pro mé pobíhání poněkud vhodnější. Jsem totiž spíše plážový typ. I když se nejraději pohybuji na plážích za severním polárním kruhem, vyhovuje mi hodně volný střih a vzdušný pocit v nadkolení. Navíc jsou tyto kraťasy hodně univerzální. Můžete v nich běhat či se oddávat jiným pohybovým aktivitám a šortky zároveň poskytnou dobrou službu i při výpravách do společnosti nevyžadující formální projevy odívání.

Jednotná, svítivě žlutá barva mi vyhovuje. Je to další prvek pasivní bezpečnosti. Na silnicích i cyklostezkách budete k nepřehlédnutí a pravděpodobnost nenadálého střetu třeba s bruslařem klesá k nule. Výrazná barva pomůže i vašim přátelům, až vás budou vyhlížet v chumlu běžců na některém z velkých městských běhů. Vášnivé noční běžce jen zamrzí fakt, že ani logo ani velké jméno výrobce na bocích nohavic nemá reflexní provedení.

Čtyřapůlcentimetrový jemný gumový pás doplněný o širokou tkanici rovněž v reflexní žluti se stará o správné usazení a držení kalhot na určeném místě. Směs polyesteru a elastanu dodá dobrou elasticitu a pohodlné nošení. Vnitřní část nohavic je jemně nopkovaná, což je jednak velmi příjemné na nošení, jednak zvyšuje schopnost tkaniny odvádět pot.

Dvě mohutně rozvržené boční kapsy umožňují běžci uchovávat větší než malé množství nejrůznějších proprietek. Ano, opravdu se to hodí. Například při Ženevském maratónu jsem do jedné z kapes deponoval šusťákovku a při velmi nestabilním počasí jsem byl rád, že ji nemusím neustále zavazovat kolem pasu a lámat si hlavu s viditelností startovního čísla. Materiál kapes je síťovaný. Celek je opravdu rychleschnoucí, což jsem na témže maratónu opět velmi výrazně ocenil.

Ze zkušenosti mohu potvrdit, že kraťasy jsou velmi pohodlné, a tudíž vhodné i pro dlouhé tratě. A ačkoli se může zdát, že jsem na nich objevil záporů trochu více, opravdu patří k mým nejoblíbenějším. Berte to tak, že jsme se za ty společně naběhané kilometry dokázali dokonale poznat, víme o sobě úplně všechno a přesto, anebo snad právě proto jsme výbornými přáteli.

PLUSY
výrazná barva zvyšuje bezpečnost
velmi pohodlný střih
objemné kapsy
využití nejen při sportu
MÍNUSY
po běhu v terénu musíte být při praní hodně důslední, na kalhotách je všechno vidět
absence reflexních prvků
ocenil bych alespoň jednu kapsu uzavíratelnou na zip
CENA
kolem tisícikoruny

Reklama

Související témata: