Hlavní obsah

TEST: Triko Adidas Supernova Climachill - běh s klimatizací za krkem

Praha

Vrtošiví staříci stávající v čele některých nevýznamných evropských států nevěřili a nevěří na globální změny klimatu. Ani my jim vůbec nevěříme ‒ těm staříkům ‒ a na nadcházející jarní tropická vedra jsme se rozhodli řádně připravit. S využitím nejmodernějších technologií od Adidasu. Opravdu si při výběru nejvhodnějšího trička zachováme chladnou hlavu? A ochrání nás náš stávající oděv před horkými novinkami ze světa běhu?

Foto: adidas.com

Adidas Supernova Climachill - decentní design, vysoká funkčnost.

Článek
Fotogalerie

Když jsem o víkendu trpěl pod paprsky nemilosrdného slunce na německém Borderland Ultra, moc moc jsem si přál, abych doma nebyl nechal to nové chladivé triko. Podmínky se přiostřovaly, digitální ukazatele teploměrů stoupaly do výšek 35° C a stínu bylo pomálu. Podmínky jako stvořené pro tvrdý test novinky ve světě běžeckého chlazení. Už teď je ale jisté, že nová technologie má jednu velkou trhlinu ‒ nezajistí, že ji nezapomenete doma.

Pohodlí především

Skoro by se dalo říci, že je to jen další sportovní triko. Slušivé, designově vytříbené. Výrobce naznačuje jen decentní logo u levého dolního lemu. Už při prvním tělesném kontaktu je jasné, že výrobci se zpracování polyesteru podařilo opět trochu posunout směrem k příjemnosti přírodních materiálů a zároveň ještě zvýšit jeho funkčnost. Na omak je triko velmi příjemné a člověk se až zdráhá uvěřit, že je opravdu stoprocentně z polyesteru. Příbalový leták hovoří něco o úpletu s dvojitou vazbou, tak to bude asi ono.

Libor testoval triko ma půlmaratónu v Českých Budějovicích:Triko s vychytávkou hliníkových antiperlí jsem vyzkoušel v náročné zkoušce. Adidas Supernova Climachill jsem využil na půlmaratónu v Českých Budějovicích, kdy se teplota pohybovala kolem třiceti stupňů. Když jsem navlékl triko před závodem, za krkem, kde je nejvíce chladících prvků, jsem cítil příjemný rozdíl proti klasickému tričku. Hliníkové tečky jsou i na rukávech, ale ty jsem nijak výrazněji nevnímal. Po pár minutách ale chladící funkce ochladla, což se dá vysvětlit i vzhledem k tropickému počasí, kde něco venkovního uchladit byl problém. Určitě by stálo za zamyšlení, pokud by se tento technologický postup rozšířil na větší část trika. Například větší pruhy v oblasti zátylku, zad by přinesly tělu silnější šanci na ochlazení.

Hliník se neodstěhoval do Humpolce

Zpracování tkaniny jednak neomezuje pohyb sportovce v žádném směru, jednak zvětšuje plochu pro rychlejší odpařování potu či případně též nealkoholického piva, kterým se při závodech nešikovně polijete. Tak jako větší plocha znamená rychlejší odpařování, tak rychlejší odpařování znamená lepší ochlazování těla a jeho lepší udržování v suchu. Skoro jako kdybyste se opět ocitli v těch bájných dětských plenkách.

A s pudrem navrch. Protože vymazlená tkanina není zdaleka všechno, co toto triko skrývá. Uvnitř v oblasti zátylku a zadních stran nadloktí objevíte malé hliníkové terčíky, které ochladí váš všemi stupni Celsiovými zkoušený organismus. Hliník je dobrý vodič a také dobrý vodič tepla. Jeho tepelná vodivost je zhruba třikrát větší než u železa a všichni asi víme, jak takové železo dokáže studit. Hliníkové body ucítíte ihned po navléknutí trika a patrně i při běhání. Jednoduchá fyzika prostě funguje. Ve třiceti a vícestupňových vedrech bychom si ale možná přáli, aby těch šikovných hliníkových terčíků uvnitř trika bylo ještě mnohem více.

Supernova je super lehká a hebká. Bezpečnostní techniky z řad běžců určitě potěší, že lemy rukávů v sobě nesou reflexní pásky. Pouze na nich bych svou bezpečnost na zešeřelých silnicích sice nenechával, ale každý kousek pasivní bezpečnosti se počítá. Triko se dobře udržuje, peru jej v pračce jako všechno ostatní funkční oblečení. Terčíky stále drží.

PLUSY
příjemné zpracování
decentní design vhodný na sport i do společnosti
zvýšený odvod tepla
MÍNUSY
těch šikovných hliníkových terčíků bychom si přáli i více
CENA
kolem 1150 korun

Reklama

Související témata:
Hliník
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články