Hlavní obsah

Nejdrsnější pokušení v Česku! Nadechněte se na skokanskou K120

Život je výzva. Někdo si nabírá doušky, jiní si vypůjčí lopatu, aby měli dost. Druhé platí o vertikálním výběhu na vrchol skokanského můstku K120 v Harrachově. Od konce dopadu až po rozjezdovou lavici. Kdo si pamatuje české skokany Koudelku s Jandou, tak už ví. Fuj, tohle musí bolet! Ale nemusíte se trápit, nikdo vás nenutí. Kdo chce, zažije Red Bull 400, který se běží 15. srpna přímo na prudkém svahu Čertovy hory v Krkonoších.

Red Bull 400 v HarrachověVideo: Red Bull

 
Článek

Amatéři, profesionálové i dobrovolní hasiči. Dostat se a vyškrábat až nahoru bude úmorná dřina. A pokud vás nebaví běh, tak vás můžeme uklidnit, tady se poběží jen chvilku. Větší část trati většina projde po čtyřech. A pomalu! Přitom jde o pouhých 400 metrů.

"Je to obrovská výzva, ve které si každý účastník může sáhnout až na dno svých vlastních sil. Fyzických i psychických. Ten závod je šílený adrenalin. Je hrozně těžké to popsat, člověk si to musí vyzkoušet, musí to zažít, aby pochopil, o jakém extrému to všechno je," hodnotí triatlonista Jan Kubíček.

Dalším ze známých sportovních tváří na svahu bude čerstvý mistr Evropy v kanoistice Martin Fuksa. "Cítím, že tady půjde hlavně o fyzičku. Běžecký styl nebude moc rozhodovat. Důležitá bude celoroční příprava, ať na souši nebo na vodě. Pro mě to bude zase něco nového. Takové kopce nezdolávám každý den, mám z toho respekt, ale jsem i hodně zvědavý na svůj výkon. Krize a ztuhnutí, myslím, přijde už po prvních pár metrech," tuší Fuksa.

Místo hašení požárů pekelný výběh

Extrémní sport má hodně společného s extrémním povoláním. Jako vyjádření respektu a úcty k tomu, že někteří dokážou kromě vlastního kolapsu riskovat i svůj život pro záchranu druhých, vypsal Red Bull na tento extrémní běh speciální hasičskou štafetu.

"Naše příprava je samozřejmě hodně ostrá, ale běh do takového kopce člověk nezkouší každý den. Bereme to jako trénink, ale zároveň chceme změřit síly s profíky. Když nás Red Bull oslovil, hodně nás to potěšilo. Strašně rádi se takové akce zúčastníme," říkají shodně členové sboru dobrovolných hasičů v Přerově – Čekyni.

Reklama