Hlavní obsah

Běžec potřebuje jako sůl pivo jako křen

Zvláště při svých výjezdech do germánského zahraničí jsem s povděkem kvitoval, že se stále ve větší míře stávají partnery maratónských běhů pivovary. A zásobují závodníky téměř neomezeným množstvím Erdinger Alkoholfrei. Ale i u nás už je z toho poměrně slušná tradice a nealkoholické pivo občas teče proudem. Je to ale tak správně?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stovky piv. Jednou se v muzeu objeví i ty, které jsou bez alkoholu.

Článek

Řečeno slovy sportovců: No tak určitě! Takové nealkoholické pivo má spoustu předností, a to i vyloženě sportovně-nutričních. Zaprvé je to tekutina složená z větší části z vody. Pijeme-li takovouto tekutinu, dopouštíme se rehydratace zkoušeného a zkroušeného organismu. Dále obsahuje rychle vstřebatelné (jednoduché) cukry. Také bílkoviny, vápník, draslík, vitamíny skupiny B a minerální látky. Je to hotový sportovní nápoj.

Spousta výhod

Oproti klasickým ionťákům má ale ještě jednu velkou výhodu. Ačkoli nealkoholické, obsahuje pivo mírné procento alkoholu. Česká legislativa vidí pivo jako nealkoholické, obsahuje-li půl objemového procenta alkoholu či méně. Co pito naopak není, ačkoli by to bylo záhodno, je zdroj sodíku. Sůl tedy bezpodmínečně doplňte nějakým jiným vhodným způsobem. Dobré a vhodné nealkoholické pivo poznáte podle toho, že neobsahuje spoustu různých (chemických) příměsí, jejichž název dokážete stěží vyslovit, ale je vyrobeno tradičním pivovarnickým způsobem. Voda, ječmen, chmel a slušně vychované kvasinky, které během kvasného procesu produkují málo etanolu. To je vše, co do dobrého nealka patří.

Jedna nevýhoda?

Pak se také nelze divit, že pito předčí i minerální vodu. Ta sice vhodně doplní ztracené minerály a stopové prvky, živiny (bílkoviny, sacharidy) ale nemá žádné. Někdo za největší zápor nealkoholických piv považuje právě tu vlastnost, že obsahují větší než nulové množství alkoholu. Srovnejme to ale třeba s takovými „neškodnými" jablečnými mošty. Ty přirozeně obsahují až 0,4 % alkoholu. A když vám mírně nakvasí třeba takový kompot, máte o veselý večer postaráno. Zralý banán prý může obsahovat až 0,6 % démonického etanolu.

Nealko pivo prostě není stoprocentní nealko. Ale ruku na srdce, chutnalo by nám úplně „ohne"?! I přes svůj pivní, a tudíž alkoholický původ se jej my běžci nemusíme nikterak lekat. Stále patří mezi nejlepší pozávodní nápoje vůbec. A snížené procento alkoholu hravě vyrovnají endorfiny vyplavené po mnohakilometrovém běhu. Dáme-li si dostatečně dlouhou trať, motat se můžeme úplně stejně jako konzumenti nefalšovaných alkoholických ležáků.

Popíjíte po běhu rádi nealkoholické pivo?
Ano, je lahodné a vhodně doplňuje vše, co jsem po cestě ztratil.
34,2 %
Pouze není-li po ruce sklenice Kolalokovy limonády.
4,4 %
Ne, držím se výhradně jeho alkoholické verze.
61,4 %
Celkem hlasovalo 366 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Nealkoholické nápoje