Hlavní obsah

Do pěti let nechodil, přesto oslnil svět a získal Řád britského impéria

Postupně, jak šel čas, jsem kolem sebe slýchával: Život začíná ve dvaceti! Život začíná ve třiceti! Život začíná ve čtyřiceti! A vsadím se, že pár takových číslovek jste asi slyšeli všichni. A jak si to naše hejno výsledků populační exploze sedmdesátých let kráčí po časové ose, napříč dějinami, začíná nás pozvolna ubývat. Moudro „Život začíná v osmdesáti!“ si vyslechne jen hrstka vyvolených. Mezi světově proslulými běžci je ovšem také jeden exemplář, který si ‒ zcela logicky ‒ řekl, že život začíná v devadesáti.

Foto: facebook F. Singha

Stoletý Fauja Singh je motivací a příkladem běžcům na celém světě.

Článek

V necelých devadesáti letech začal běhat maratóny. Jeho cesta k maratónu však byla delší než celý život některých z nás. Narodil se jako nedochůdče, nejmladší ze čtyř dětí. Jeho nožky byly tenké a slabé, že Fauja dokázal chodit až ve svých pěti letech. Do šestnáctého roku věku musel snášet neustálé narážky na vetchou stavbu svého těla. Začal amatérsky běhat, ale když mu bylo 36, seknul s tím. Nebyla chuť ani nálada.

Maratón je mnohem delší!

A pak se v roce 2000 rozhodl uběhnout maratón. Z tréninku věděl, že dvacet kilometrů s přehledem uběhne. A jelikož si myslel, že maratón má 26,2 kilometru (ve skutečnosti 26,2 mílí, tedy více než 42 km), přihlásil se. Jak zdrcující pro Fauju bylo zjištění pravdy, se nikdy nedozvíme. Do cíle totiž doběhl. V čase 6:54 hodin (Ještě stále by splnil časový limit například maratónu v Praze!). A řekl si, že začne doopravdy trénovat. Tento čas dokázal několikrát napodobit a posunout tak o hodinu světový rekord ve věkové kategorii nad 90 let. O tři roky později, ve věku 92 let dobíhá Toronto Marathon v čase 5:40! Za tři roky se zlepšil o hodinu a čtvrt. Ve věku, jehož se z Čechů dožije málokdo.

Aprílový žert

Nepřekvapuje mne, že se tento srandista narodil na 1. apríla (1911, v roce, kdy byl např. dobyt jižní pól). Ještě více jak stoletý dokázal uběhnout desetikilometrovou trať za hodinu a půl. V roce 2013, ve 102 letech oznámil Fauja, že končí se závoděním. Pak se ale nechal slyšet, že s běháním pro radost, zdraví a pro charitativní projekty bude pokračovat. A to je, myslím, dobré rozhodnutí. Vždyť má na co navazovat!

Kupříkladu dokázal během pouhých 94 minut přepsat historii národních běžeckých rekordů Velké Británie na pěti různých tratích. Jindy se mu zase podařil jiný husarský kousek, to když překonal pět světových rekordů v jeden den. Fauja Singh se stal také prvním stoletým člověkem, který kdy maratón vůbec dokončil. Jen u Guinnesse s tím měli problém a nezapsali ho do své knihy rekordů s odůvodněním, že datum Singhova narození nelze bezpečně prokázat. Byl to snad z jejich strany apríl?

Co podnikneme?

Taková britská královna má patrně více důvěry v běhavý lid a věří prastarým zápisům sahajícím až do roku 1879. Zasílá Singhovi oficiální blahopřejný list k jeho stým narozeninám. V tomto směru je poněkud nepraktické být nejstarším maratóncem světa. Datum vašeho narození vám už zkrátka nikdo nedosvědčí.

Není bez zajímavosti, že Fauja Singh je vegetarián. Tvrdí se o něm, že jí velmi málo, a když už něco pozře, jsou to většinou luštěniny, nekynutý chléb, zelenina, mléko, jogurt. Zásadně se vyhýbá smaženým věcem, kouření a alkoholu. Hodně pije vodu a čaj se zázvorem.

Za své zásluhy na poli sportu a charity získal Řád britského impéria. A byl také nejstarším člověkem kampaně PETA (nezisková organizace bojující za práva zvířat) či běžecké reklamní kampaně firmy Adidas. Tak s čím začneme my, až nám bude devadesát?

Chtěli byste se něčeho takového také dožít?
Ano, musí být obrovská zábava natírat to o 80 let mladším běžcům.
86,7 %
Možná, jen co přestanu s kouřením a alkoholem a začnu běhat.
7,2 %
Ne, musí to být velká dřina, raději zemřu mlád.
6,1 %
Celkem hlasovalo 1867 čtenářů.

Reklama

Související témata: