Hlavní obsah

Trénujte i ve vedrech! Pomůže vám to

René KujanSport.cz

Sice kolem sebe neustále slyšíme něco o zvýšené biologické zátěži a o tom, že bychom se měli vyvarovat tréninku v poledních vedrech. Obecně, napříč populací na tom jistě něco bude. Nicméně nejnovější poznatky ukazují, že sportovcům, běžcům může trénink za letních veder také významně prospět. Jak a čím?

Foto: Profimedia.cz

Vědci prokázali, že i trénink za veder má smysl.

Článek

Jedna americká studie ukázala, že trénink za vysokých veder může jednak zocelit již tak chrabré muže i ženy, jednak zvýšit jejich maximální využitelné množství kyslíku (VO2 max.; maximální množství kyslíku, které dokáže tělo z nadechnutého objemu vzduchu využít). Testované osoby sice při pokusu jezdili na rotopedu, vědci ale přísahají, že výsledky výzkumu lze aplikovat také na běh.

Ti, co se denně věnovali tréninku při vysokých teplotách 100 minut, zvýšili své VO2 max. v chladnějších podmínkách o 5 %. Ze studie tak prý jednoznačně vyplývá, že intervalový, vytrvalostní či tempový trénink za veder občas neškodí. Navíc je nutné si uvědomit, že ani na závodech si člověk počasí vybírat nemůže a je dobré být připraven na vše. Své by k tomu mohli říci například závodníci z Miřejovického půlmaratónu.

Pot - smrdutý nepřítel, či běžcův kamarád?

Pot je vlastně taková tělesná klimatizace. Při intenzivním pohybu, navíc ve vedrech vzniká tepelná energie, které se tělo potřebuje zbavit, aby dokázalo zachovat stálou teplotu. Skrze póry vylučuje pot. Ten se na povrchu kůže odpařuje a ochlazuje tak cévy nacházející se blíže povrchu a krev v nich.

Věděli jste o potu, že:

• Nesportující člověk vypotí 0,1 - 0,4 litru za den? (Pozor, další vodu ztrácí člověk dechem, mluvením.)

• 99 % potu tvoří voda? Při běhu za letních veder můžeme ztratit až 2 litry vody za hodinu? (U špičkových sportovců může tato hodnota dosahovat až 4 litrů za hodinu.) Nezapomínejte tedy dostatečně pít!

• Člověk má až čtyři milióny potních žláz?

• Samotný pot nesmrdí? Zápach způsobují až bakterie, které jej rozkládají. (Proto prádlo z vlny merino dlouho zůstává zápachu prosté - vlna totiž není pro bakterie vhodné prostředí.)

• Trénovaný člověk se začíná potit dříve a jeho teplota tak narůstá nejen pomaleji, ale také později než u netrénovaného?

• Muži mají více potních žláz než ženy?

Až si tedy příště do drogerie půjdete koupit nový deodorant, který „zaručeně zastaví tvorbu potu", mějte tyto fakta na mysli. Možná bude lepší se někde cestou z tréninku vyválet v levandulích. Nebo alespoň v konopí na sousedovic zahrádce.

Každopádně ale: Dobrý běh!

Trénujete za každého počasí ‒ i ve vedrech?
Ano, dávám si co proto. Na závodech si člověk taky nevybírá.
80,8 %
Někdy ano, ale šetřím se, jsem ještě ve vývinu.
15,3 %
Ano ‒ v klimatizované posilovně na pásu. Mohlo by mne ofouknout.
3,9 %
Celkem hlasovalo 385 čtenářů.

Reklama

Související témata: