Hlavní obsah

TEST: Boty New Balance Fresh Foam Boracay ‒ aby vaše nohy byly stále čerstvé

Praha

Jméno Boracay nese jeden z filipínských ostrovů. Právě ten, který byl před pár lety jedním z cestovatelských magazínů zvolen za nejkrásnější ostrov světa. To ale není všechno. Ostrov Boracay je dlouhodobě hodnocen celosvětově jako jedno z nejlepších míst pro relaxaci. Pravděpodobně není náhoda, že výrobce zvolil právě toto jméno pro obuv, která by běžci měla poskytovat mimořádné pohodlí a relax.

Foto: Petr Hloušek, Právo

New Balance Fresh Foam Boracay - elegánky s maximálním pohodlím.

Článek
Fotogalerie

I když vím, že nejkrásnější ostrov na Zemi je Island, na botách Boracay a jejich pohodlí také něco bude. Boracay jsou nástupkyněmi botek New Balance 980 Fresh Foam. V lecčems jsou stejně pohodlné, v lecčems se ještě vylepšily. NB 980 Trail mi dělaly společnost při překonávání vzdálenosti mezi nejvýchodnějším a nejzápadnějším místem Islandu během více než 21 maratónů za sebou. Vedly si skvěle, poskytovaly mým znaveným nohám potřebný komfort při dlouhých bězích náročným terénem a náročným počasím. Už nejsou mezi námi, čest jejich památce. O to větší mám radost, že se objevují jejich nástupkyně ‒ a zdá se, že ještě notně vylepšené.

Boracay patří mezi dnes populární „maximusky". Vlna popularity minimalistické obuvi vyvolala protireakci, a tou je obuv maximalistická. Podle názvu to vypadá, že se jedná o přímý protiklad a jednotlivé proudy jdou přísně proti sobě, respektive od sebe. Zdání ale klame. Maximalistická obuv v mnohém z minimalistické dokonce vychází. Její maximalismus spočívá ve snaze dát běžcům, kteří musí v rámci tréninku či závodů napolykat velké objemy kilometrů, maximální možný komfort, pohodlí.

Maxi, nebo mini?

S minimalismem se maximalismus shoduje na malém či zcela nulovém počtu výztuh, podpor a podobně (maximusky mají většinou, stejně jako Boracay, pouze nepříliš tuhý patní plátek). Další shoda panuje v měkkém a prodyšném svršku, jenž nebrání roztahování nožní klenby a prstům dává dostatek prostoru. Ještě jedna věc, na níž se oba proudy shodnou, je malý drop (výškový rozdíl mezi špičkou a patou). Boracay mají drop 4 mm. Vlastně jediné, co stojí v přímém protikladu, je tloušťka podrážky. U maximusek je velmi velká a měla by poskytovat pohodlný došlap, ať již jej činíte přes špičku či přes patu, po velmi dlouhou dobu, i pro velmi unavená chodidla.

Vzpomínám si, že když jsem v Boracay vyběhl prvně, zavzpomínal jsem na své mládí. Úplně se mi vybavily poutě s maringotkami plnými lákavého žužu. Takhle nějak by se určitě cítily moje nohy, kdyby běžely po silné vrstvě žužu. A byl to žůžový pocit, to vám povídám! Maximusky samozřejmě nejsou úplně pro každého, úplně kamkoli. Tlustá podrážka určitě nepřispěje k pilování ekonomického běžeckého došlapu a určitou nevýhodu pocítíte při rychlých výbězích v těžším terénu (například v horách), kde je nutné často měnit směr nebo mít velmi jemný cit pro podklad. Ne nadarmo se pro rychlé terénní běhy vyrábějí boty tvrdé a s relativně tenkou podrážkou.

Jako včelí plást

Boracay se u podrážky drží osvědčené koncepce šestiúhelníků jak na jejím spodku, tak i v obvodové části. Toto provedení má zlepšovat přenos sil, tedy více povolit tam, kde je třeba, a v patřičných místech být zase tužší. I esteticky působí toto provedení velmi dobře. Pata je díky jediné výztuži uchycena pevně, podélnou klenbu chodidla lehce podpírá zvednutá část vnitřní podešve. Celý svršek je z jednoho kusu prodyšné tkaniny. Neexistují tedy žádné švy, které by nás mohly dřít nebo nám jinak znepříjemňovat život. Tvarově svršek jemně modeluje navařené páskové zpevnění. Po obou stranách boty nalezneme velké písmeno N v reflexní úpravě. Boty dále mají po dvou odrazkových páscích na patě a jednom reflexním nápisu na vnějším boku.

Pohodlí shora i zespoda

Velmi pohodlně je proveden také jazyk. Sice není všitý po odvodu, pouze v dolní části, i tak se ale příliš neposouvá do strany, zůstává na svém místě a celou svou silou brání pohodlí nártu proti tkaničkám. V horní části je již tak poměrně tlustý jazyk ještě zesílený, takže šlachy jsou jako v bavlnce. To ostatně platí i pro achilovky a měkkou horní část patní konstrukce boty.

Výrobce si vyhrál také s tkaničkami. Nejsou zcela tuhé, ale v podélném směru lehce pruží. Horolezci by patrně řekli, že statické šňůrky nahradila dynamická varianta. A to samozřejmě přispívá k většímu komfortu běhatele a nositele obuvi. Navíc jsem získal pocit, že tyto tkaničky mají také menší tendenci k nechtěnému rozvazování.

Více lepidla!

Po zhruba stovce naběhaných kilometrů mohu konstatovat pouze malé opotřebení v oblasti paty a (pro mne překvapivě) v nejzazším konci špičky. Svršek, jazyk, tkaničky, zkrátka vše ostatní bez viditelných stop opotřebení, pokud tedy nebudeme počítat trochu té špíny cest. Jediné místo, kde došlo k nežádoucímu vývoji, je zakončení podrážky ve špičce. Malý jazýček vybíhající z podrážky ke špičce a překrývající svršek se během té doby mírně odlepil. Nevěnuji tomu zatím pozornost. Pokud to zůstane v těchto mezích, ničemu to nebrání, nepřekáží. Tak uvidíme, jak si jinak výtečné boty ještě povedou.

PLUSY
velmi pohodlné
dobře prodyšné
designově vyvedené
MÍNUSY
špička by si zasloužila více lepidla
CENA
kolem 3300
Máte ve svém strojovém parku také nějaké "maximusky"?
Ano, na dlouhé běhy jsou velmi pohodlné.
17,5 %
Ne, ale uvažuji o jejich koupi.
12,6 %
Ne, je to jen další módní výstřelek.
69,9 %
Celkem hlasovalo 365 čtenářů.

Reklama

Související témata: