Hlavní obsah

Nebuďte bloudi a buďte rychlejší! Trénink 30-20-10

Mnoho z nás běhá již dlouho. A mnoho z nás tajně doufá, že přijde den, kdy budou ještě rychlejší než kdy předtím. A ten den nepřichází. Kde je chyba? V přístupu! Neuvěřitelné množství běžců se domnívá, že rychlost přijde jaksi sama. Že stačí naběhat určitý obrovský objem kilometrů a ta rychlost tam prostě bude. Bez jakékoli škodolibosti můžeme říci: Nebude. Rychlost přinášejí pouze tréninky na bázi tempových nebo intervalových běhů. Jeden sofistikovanější z nich si dnes ukážeme.

Foto: Profimedia.cz

Také rychlost je třeba trénovat. Sama od sebe nepřijde.

Článek

O tom, že kvalita může být někdy lepší než kvantita, už v souvislosti s běžeckým tréninkem slyšel snad každý z nás. Výzkum Univerzity v Kodani to jen potvrzuje. Fyziologové tam vzali dvě skupiny běžců a předepsali jim trénink na 7 týdnů. Jedna skupina prostě jen nabíhala kilometry, druhá se oddávala speciálnímu tréninku na bázi fartleku:

• krátké zahřátí

• 4x za sebou bez meziklusu: 30 vteřin joggingu + 20 vteřin běhu v obvyklém tempu + 10 vteřin sprintu „na doraz"

• 2 minuty joggingu

• opakování cyklu čtyř pyramid 30-20-10

• 2 minuty joggingu

• opakování cyklu čtyř pyramid 30-20-10

• lehký výklus

Takto druhá skupina trénovala po dobu čtyř týdnů. Pak trénink navýšili ze tří na čtyři pyramidální cykly a s tímto předpisem dokončili sedmitýdenní pokus. Co se přihodilo? Tato skupina podstoupila intenzivnější trénink, než jaký doposud vykonávala, a zároveň zredukovala svoji celkovou týdenní kilometráž o polovinu! Na konci pokusu vykazovala zlepšení svých časů na 1,5 a 5 kilometrů, zlepšení ukazatelů krevního tlaku a cholesterolu a zvýšení VO2max. První, kontrolní skupina se v žádném z těchto parametrů nepohnula z místa.

Co je fartlek? Poměrně ošklivé švédské slovo. Znamená „hra s rychlostí". Během tréninku kombinujete snadnější, pomalejší pasáže s těžšími, rychlejšími. Od intervalového tréninku jej hlavně dělí fakt, že se toto děje nepřerušovaně, v kuse.

Příznivé účinky intenzivního tréninku na bázi hrátek s rychlostí jsou nasnadě ‒ větší síla a vytrvalost svalů, zvýšená anaerobní kapacita organismu, zlepšení přenosu vzruchů mezi nervy a svaly, vyšší frekvence pohybu... To všechno vám může pomoci při závěrečných kilometrech vašich vysněných závodů ‒ maratónů či ultramaratónů.

Znáte snad lepší pocit, než je ten, kdy se vám v závěru někdo ze soutěžících přilepí na paty a vy v sobě cítíte dostatek síly nakopnout vrtuli na vyšší obrátky a hravě jej setřást? Nebo těsně před cílem předběhnout nadutého maníka, který už už zvedá ruce ve vítězném gestu, když vy se okolo něj proženete jako unašeč splašeného šicího stroje a prvenství na cílové čáře si v poslední vteřině uzurpujete pro sebe? Rychlostnímu tréninku a zdravé škodolibosti třikrát-dvakrát-jednou zdar!

Reklama

Související témata: