Hlavní obsah

TEST: Krémy Sportique ‒ buďte běžci všemi mastmi mazaní!

Praha

V našich testech už se dalo objevit ledacos ‒ svršky, spodky, boty, ponožky, čelovky, blikačky, všelijaká pouzdra, ledvinky, tyčinky, sporttestery či masážní pomůcky. Nyní poprvé jsme zabředli také do krémů. A to od chodidel až po pas. Firma s českými kořeny Sportique má široký sortiment. My jsme pro vás vybrali sedm nejzásadnějších mastiček pro odhodlané běžce.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sedmero účinných sportovních mastí pro každého běžeckého predátora.

Článek
Fotogalerie

Po dlouhé týdny jsme zkoušeli masti a krémy na chodidla a nohy, chladivé či hřejivé emulze, lubrikátory a uvolňovače závodního stresu. Výsledky nás mile překvapily, ani jedna ze sedmi tubiček či krabiček nebyla vyloženým zklamáním. Určitě k tomu přispěla i skutečnost, že si výrobce zakládá na přírodním a certifikovaném původu použitých surovin. Za povšimnutí stojí také fakt, že netestuje na zvířatech, vyhýbá se sporným nebo vyloženě rizikovým látkám či výdobytkům petrochemického průmyslu, které v kosmetice jinak běžně najdete.

Muscle Gel ‒ regenerační, relaxační a zklidňující krém

Tohoto krému za celou dobu ubylo nejvíce. Hádáte správně, používali jsme jej nejvíce, získal si naši největší oblibu. Po tréninku nebo závodech se v posledních týdnech stalo víceméně pravidlem zasednout a vmasírovat trochu tohoto přípravku do svých tuhnoucích nohou. Obsahuje spoustu výtažků z bylinek a esenciálních olejů, které vytvářejí nejen příjemný pocit v unavených údech, ale také snižují jejich bolestivost a urychlují regeneraci. Dále působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Navíc jsem doma po jeho aplikaci asi vůbec poprvé dostal pochvalu, že to v pokoji plným poházených propocených běžeckých trik „krásně voní" ‒ cituji doslova. Nevěřil jsem vlastnímu nosu, ale v daném pokoji to příjemně vonělo ještě večer. Mohu tedy s trochou nadsázky doporučit Muscle Gel i jako bytový deodorant.

Warming Up Cream a Get Going Cream ‒ prohřívací, stimulační a energizující masti

Výrobce doporučuje Warming Up aplikovat před i během výkonu, protože povzbuzuje a stimuluje díky esenciálním olejům a bylinným extraktům. Jeho složkou je také naopak pokožku zklidňující a zvlhčující bambucké máslo (tuk ze semen máslovníku afrického). U mě osobně neměla aplikace při výkonu vůbec smysl. Nevím, zda je to dáno nějakou zvláštností mé pokožky, ale když jsem použil i jen malé množství tohoto zahřívacího krému, dokázal v podstatě s nezměněnou intenzitou účinkovat ještě i po dvanácti hodinách. Používal jsem mast k rychlému „nastartování" a proti únavě při dlouhých bězích, ale i třeba druhý den po velké zátěži, kdy je nutné nohy řádně prokrvit a zregenerovat.

Pro koho by byl Warming Up příliš silný, může použít Get Going. Ten totiž také prohřívá, ale jde na to velmi pozvolna a jemně. Opět vstupují do hry bylinky, esenciální oleje, vitamíny. Celkově krém jemně povzbuzuje a je určen i do extrémních podmínek. Výrobce jej doporučuje ve všech fázích ‒ v přípravě, při výkonu i po něm. Já jsem ho používal hlavně před středně dlouhými tréninky nebo závody. Nepůsobí až tak agresivně jako Warming Up a také jeho účinky jsem nepociťoval tak dlouho jako u silnějšího zahřívadla.

Century Riding Cream a Century Femme ‒ sportovní lubrikant

Jde vlastně o pánskou a dámskou variantu masti, která má velmi důležitý úkol ‒ ochránit naše rodinné poklady, jakož i ostatní třením namáhaná místa před tragédií, před odřeninami, opruzeninami, krveprolitím. Century Riding byla asi druhá nejpoužívanější tuba. Potřete všechna místa, která hrozí odřením (podpaží, mezi nohama, pod popruhy běžeckého batohu, prsty na nohou, chodidla, ale i bradavky), a krém drží, bude odolávat vašemu potu a zároveň nezmastí všechno okolo, jak to tak ráda dělá zhusta používaná vazelína. Navíc krém nijak neznečisťuje sportovní oblečení, a kdyby přeci náhodou, lze jednoduše vyprat. Tento problém jsem ale osobně nikdy neřešil, oblečení vyšlo vždy se ctí. Vzniklý film je hladký a jemný. Použité přírodní látky mají antimikrobiální, antivirální a fungicidní účinky, takže i kdyby k nějaké té odřenině došlo, měla by se hojit snadněji a rychleji. Někdo krém používá dokonce i místo přelepení bradavek před během na delší trasy. Zkoušel jsem to také a mnou zjištěná trvanlivost dosahovala zhruba délky půlmaratónu. Poté bych už doporučil ochrannou vrstvičku krému obnovit. Pokud jezdíte třeba také na kole, lze Riding rozhodně doporučit.

Century Femme jsem na svém těle z obav před ztrátou mužnosti nezkoušel, testovací běžkyně ovšem potvrzují výroky výrobce o jemnosti a svěžesti. Femme je čichově výraznější než mužská varianta, ovšem v tom jemném smyslu slova. Pokud mohu posoudit a věřit svému nosu, podtrhuje svou nevtíravou vůní specifika jemnějšího pohlaví. Je určen pro citlivější pleť a výrobce udává, že je vhodný k aplikaci jak před výkonem, tak po něm.

Cooling Cream ‒ chladivý krém

Jemná přírodní chladivá mastička je vhodná především ihned po výkonu, kdy je třeba namožené svaly a klouby zklidnit a poskytnout jim hydrataci s protizánětlivým účinkem. Pepermint, kafr, mentol, eukalyptus, to jsou jen některé z hlavních přísad krému. Příjemně osvěží a sníží bolestivost upracovaných svalů a kloubů. Z mého pohledu by mohl být krém klidně ještě chladivější. Nejlépe funguje v doprovodu alespoň mírné masáže.

Foot Cream ‒ krém na chodidla

Po delším tréninku nebo závodě, navíc třeba ještě nějakém trailovém, spojeném s broděním řek či pohybem v bahně při nějakém „spartanovi" mi dáte za pravdu, že ani chodidla nevypadají úplně dobře. Celý den se paří v ponožkách a botách, občas mají nějakou nezvanou návštěvu v podobě bahna, písku, špinavé vody. A my se pak doma divíme, co že nám to pod stolem tak smrdí ‒ nohy to jsou. Navíc je třeba i jejich pokožka vysušená a popraskaná. Vhodnou úlevu poskytne tento krém. Od správného krému na chodidla chce běžec dvě zásadní věci: aby mu ulevil a aby mu pomohl s nepříjemnou „vůní" spařených končetin. Oboje Foot Cream splňuje. Působí antimikrobiálně a fungicidně ‒ žádné breberky ani houby si u vás nevrznou. Zlepšuje prokrvení, omezuje únavu a tvorbu otoků. A to se jistě kdejakému běžci hodí.

Globálně vzato jsme se u celé produktové řady přesvědčili, že se jedná o kvalitní a účinné výrobky. Na vlastní kůži jsme si ověřili, že jejich působení je dlouhotrvající a, pokud dokážeme posoudit, jejich zpracování kvalitní a přesvědčivé. Málokde lze aplikovat nějaké výtky. Cena odpovídá kvalitě, krémy stačí pro dobrý výsledek aplikovat úsporně, a tak i 100ml tuba vydrží zhusta na mnoho měsíců.

PLUSY
přírodní ingredience
výrazný a delší účinek
příjemná vůně
stačí malé množství
MÍNUSY
snad jen u Cooling Creamu bych si přál intenzivnější účinek
CENA
od cca 170 korun (Foot Cream) po 260 korun za např. Muscle Gel

Test byl připraven ve spolupráci s prodejcem Tejpy.cz.

Používáte při svém tréninku/závodech takovéto přípravky?
Ano, v podstatě pokaždé.
35,6 %
Někdy, pouze když to podmínky vyžadují.
33,3 %
Ne, nikdy.
31,1 %
Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Reklama

Související témata: