Hlavní obsah

Bleskový trénink: Nemilé míle

René KujanSport.cz

Při tréninku z minulého dílu jsme se přesvědčili, že kvalitně si můžeme zacvičit i za poměrně krátkou dobu. V případě nedostatku času si můžeme dát řádně do těla během chvilky. Pokud ani vy nemáte času nazbyt, a přesto se chcete zlepšovat, pojďte si s námi dát další bleskový trénink!

Foto: Sport.cz

Pokud nemáme času nazbyt, je třeba navýšit intenzitu tréninku.

Článek

Míle mohou být dosti nemilé. 1,6 kilometru a nějakých devět metrů k tomu, to už není žádný rychlý sprint. I když to ti nejlepší zvládají pod čtyři minuty. My nebudeme ztrácet čas a dáme si řádně intenzivní běh naplněný únavou a bolestí.

V tomto seriálu vám budeme představovat návrhy krátkých, ale velmi intenzivních tréninků. Za minimální čas dosáhnout maximálních výsledků, to je naše heslo. Přinášíme vám časově optimalizované, vysoce efektivní tréninkové dávky.

Po prohřátí a rozcvičení se pusťte směle do toho ‒ běžte jednu míli, jak nejrychleji umíte. Zařaďte dvě a půl minuty odpočinku, přejděte na tuto dobu do chůze nebo si můžete později zařadit i lehký klus. Opakujeme třikrát.

TRÉNINK
(zahřívací fáze ‒ lehký běh, alespoň 5 minut)
1,6 kilometrůostře, maximální možná rychlost2,5 min chůze/klus
1,6 kilometrů ostře, maximální možná rychlost2,5 min chůze/klus
1,6 kilometrů ostře, maximální možná rychlost
(závěrečné vyklusání ‒ lehký běh, alespoň 5 minut)

Nemilé míle představují trénink, v němž v rychlých fázích řádně zatopíte kardiovaskulárnímu systému a plicím. Odpočinkové pauzy nejsou tak dlouhé, aby nohám dovolily vystydnout. Je to tak na velmi rychlé vydýchání a zase na trať.

Toto cvičení je skvělé na vybrušování tempa na tratích do 10 kilometrů. Ovšem silnější srdce, plíce, větší anaerobní výdrž a vyšší rychlost oceníte při závodech všech délek.

UPOZORNĚNÍ: Před každým intenzivním tréninkem je nesmírně důležitá zahřívací fáze. Věnujte proto pár minut na konto pomalejšího startu, zahřátí vašeho běžeckého motoru. A po ukončení tréninku zvolna pár minut vyklusejte, ať tréninková jednotka nekončí ostrým střihem maximální vypětí/absolutní uvolnění. Čím starší jste, tím více je pro vaše tělo potřebná i fáze „warm up" a „cool down".

Hodně zábavy s našimi bleskovými tréninky! Ať vám jsou rychlé míle stále milejší!

Předchozí trénink:Smrt krásných srnců

Reklama

Související témata: