Hlavní obsah

3D tiskárny budoucnosti vstupují do sportovního průmyslu

Herzogenaurach

Již pár let se v odborných kruzích diskutuje o možnostech vyrábět běžeckou obuv přizpůsobenou individualitám chodidel jednotlivých běžců. Až doposud se jednalo spíše o vizionářské fantazie patřící do vzdálené budoucnosti. S nástupem 3D tiskáren se však tento přístup stává realitou.

S 3D tiskárnami leží běžcům budoucnost u nohou.

 
Článek

Jedna z celosvětově největších sportovních firem přichází s novým, převratným konceptem. Tvrdí, že posune běžeckou obuv na další úroveň, na níž bude každému dostupná mezipodešev se zcela individualizovaným tlumením a podporou. Bude prý možné vyrobit v reálném čase pro každého zákazníka zvlášť botu, která bude ideálně podporovat jeho chodidlo, klenbu v místech, kde to potřebuje a tlumit více či méně zcela přesně podle jeho běžeckého stylu, dopadu jeho chodidel či rozložení hmotnosti.

Blízká budoucnost by tedy měla vypadat tak, že nakráčíte do obchodu s běžeckou obuví, trochu se proběhnete na páse, trochu postojíte na skeneru chodidel. Počítač zaznamená přesné rozměry, tvary, rozložení váhy a zahrne další aspekty. Trojdimenzionální tiskárna vytiskne mezipodešev, která vám padne doslova jako ulitá. A vy po chvilce odcházíte z obchodu v podpaží s krabicí bot, které zohledňují veškerá specifika vašich nohou. Podávání ideálních výkonů tak už nebude nic bránit.

Co dále čekat od neomezených možností, jež nabízejí moderní technologie zpracování materiálů? Na další překvapivé novinky se máme těšit v nejbližších šesti měsících.

Reklama