Hlavní obsah

Aroo! Aroo! Když bojovníka v Česku nic nezastaví a srdce vítězí

Libor KalousSport.cz

První vzpomínka? Zima, vítr, už nikdy! Slova, která si snad řekl každý v neděli v zimním areálu Kouty v Jeseníkách. Jako předzvěst nadcházejícího ročního období ideální soustředění. Teď šlo ale o běžce a Spartan Race, kterého se účastnilo za celý víkend pět tisíc odvážných, kteří poznali dril po kopcích, sjezdovkách nahoru a dolů. Dobrovolně v počasí, kde přihlížející raději trávili čas v místní restauraci za sklem, kam chlad měl zákaz vstupu.

Foto: Libor Kalous, Sport.cz

Každý tam musel, diváci jen nevěřícně přihlíželi!

Článek
Fotogalerie

Pár čísel pro zahřátí. V sobotu patnáct kilometrů a na dvacet překážek. V neděli ještě větší výzva - pětadvacet kilometrů a nachystáno o deset překážek více, převýšení 1700 metrů. Akce, za kterou stálo na místě přes tři sta dobrovolníků. Ti museli v neděli ráno bojovat i s větrem, který strhnul některé stany.

Davy zahalených těl a tváří s blížícím se startem odhazovaly svršky a teplo hledaly i u otevřených ohňů, které byly pro tento víkend opravdu vyhledávané. Startující vlny po 250 kusech dělilo od sebe patnáct minut. Adrenalin v pravidelných dávkách. První na zteč v devět ráno. Poslední várka šla v pravé poledne. Před každým tří až sedmi hodinový dril a boj s únavou, zimou, křečemi, emocemi.

Koupání a lidé v zimních bundách

Kdo se neoblékl, pykal, teplota padla ráno až pod bod mrazu, což při koupání, které stálo také v cestě za cílem, mohlo leckteré překvapit. Vykoupat se museli závodníci kilometr před cílem. Nebylo zbytí, každý tam musel. Někteří se svlékali, jiní tápali, další skočili, aby to měli za sebou. Nad nimi jen shluk diváků v zimních bundách, šálách, čepicích a s čajem v ruce. Oni, Sparťané, s bojovým pokřikem Aroo šli pod hladinu.

Poslední Spartan Race v Česku pro rok 2015 se hluboce zaryl pod kůži všech běžců. Například obíhání přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně při teplotě pod bodem mrazu mělo své kouzlo, leč šílené. Nebo nekonečný výstup a schody, které snad končily v nebi. Pro mnohé spíš v pekle.

Kocumová opět kralovala

Do Koutů přijela i mistryně světa ve Spartan Race Zuzana Kocumová, která oslnila na druhém konci světa a slavila výhru v Americe před dvěma týdny, na půdě, kde tento adrenalinový fenomén poznal svět. V sobotu opět nenašla přemožitelku. Stále u ní platí - co start, to vítězství!

"Na Spartan Race se asi někdo rozhodnul, že jsem silná žena a tak si zasloužím přídavky oproti jiným. Ve Squaw Valley (mistrovství světa) jsem o veselé historce na ´bucket brigade´," kdy mě nechali naplnit celý kýbl stejně jako muže, psala. Beru tedy kýbl (v Koutech), naplním ho po okraj, hodím si ho na rameno a vyrazím na fakt dlouhý a kopcovitý okruh," popsala část svého běhu Kocumová, která se později dozvěděla, že zápasila opět s mužskou náloží. Přesto bývalá česká reprezentantka v běžeckém lyžování vystoupala nejvýše. Dokonce doběhla šestá v celkovém pořadí a za sebou nechala tisíce mužů.

Aroo, Aroo, Aroo! Bojový pokřik se nesl Jeseníky celý víkend jako velké zaklínadlo, za kterým dorazily tisíce lidí z celé České republiky, ale také z Polska, Maďarska, Německa, Ukrajiny. Spartan Race se stal za roky symbolem přátelství, výzvy, který se uchytil po celém světě. Jen na facebooku má pět miliónů přátel.

Reklama

Související témata:
Kouty