Hlavní obsah

Bezlepkové řízečky na zdravém talíři

Monika TíkalováSport.cz

Chceš-li se dobrým běžcem státi, na zázračné látky musíš dbáti! Takto naladěna v poslední době přistupuji k plotně. Ráda běhám, ráda jím, ráda se cítím dobře a tak ráda vymýšlím recepty vyvážené, cenově dostupné a běžecky kompatibilní. Dnešní recept je lehkou a svěží alternativou ke klasickým smaženým řízkům, navíc vhodný i pro „bezlepkové“ běžce.

Foto: Monika Tíkalová, Sport.cz

Bezlepkové řízečky potěší oko i běžcův žaludek.

Článek

Troubu si zapneme na 180 °C a předehřejeme. Na plech připravíme pečicí papír, v hrnci už nám bude za chvíli klokotat voda na brambory.

V misce promícháme pohanku, špetku soli a pepře. Můžeme přidat chilli nebo vhodnou kořenící směs. V druhé misce rozdrtíme kukuřičné lupínky, ve třetí misce rozšleháme vajíčko. Menší podlouhlé řízečky obalíme nejprve v pohance, potom ve vajíčku a nakonec v lupíncích. Pečeme zhruba půl hodiny. Hotové řízečky poznáte tak, že lupínky chytnou tmavší zlatavou barvu.

Během pečení si připravíme dip, uvaříme šťouchané brambory a na másle osmahneme cizrnu. Jako ozdoba talíře zafungují výborně cherry rajčátka. Dip vykouzlíme z nasekaných ředkviček, tvarohu, drceného česneku, soli a pepře. Necháme vychladit v ledničce. Cizrnu z konzervy slijeme a orestujeme na pánvi s kouskem másla a špetkou soli dozlatova.

SUROVINY (MNOŽSTVÍ PRO 4 OSOBY)
Na řízky
• 1 větší kus krůtího masa (je přírodním zdrojem železa a bohatý na bílkoviny)
• cca 150 g pohanky (nahrazuje mouku a je bohatá na sacharidy)
• 3 vejce (zdroj bílkovin)
• cca 150 g bezlepkových kukuřičných lupínků (nahrazují strouhanku)
• sůl
• pepř
• případně chilli nebo kořenící směs poklad Aztéků (dle chuti a možností)
Na šťouchané brambory
• 5 - 7 brambor (zdroj vlákniny)
• 1 nebo 2 jarní cibulky (posiluje obranyschopnost organismu, působí dobře na trávení a je plná vitamínů)
• 20 g másla
• sůl
• pepř
Na ozdobnou přílohu
• 1 konzerva cizrny (je bezlepková, obsahuje sacharidy, kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály)
• Cherry rajčátka (vitamíny a antioxidační schopnosti)
Na dip
• svazek ředkviček (jsou dobré na imunitu a pomocí hořčičných olejů, které obsahují, zabíjejí v našem těle plísně a bakterie na sliznicích)
• 1 stroužek česneku (sacharidy)
• tvaroh (bílkoviny)
• sůl
• pepř

Reklama