Hlavní obsah

Bleskový trénink: Hrátky jedné kamarádky

René KujanSport.cz

Ne, máte pravdu, na erotické experimenty v křovíčku u cesty už počasí opravdu není. Pojďme se tedy věnovat vážné práci. Bleskové tréninky jsou tu pro každého, kdo chce kvalitně trénovat, i když zrovna nemá času nazbyt. Pojďme na další variantu naší dvacetiminutovky! Tentokráte si pohrajeme s rychlostí.

Foto: Icebreaker.com

Trénovat se dá vždy. I když není moc času, i když už není léto.

Článek

Rychlost je pro každého pořádného běžce velmi dobrá a vždy toužebně očekávaná kamarádka. A protože se kamarádkám ‒ stejně jako tomu pověstnému štěstíčku ‒ vyplatí vyběhnout občas trochu naproti, pustíme se dnes po hlavě do hrátek s rychlostí. Běžci se sklony ke skandinavistice mohou mluvit o řízeném fartleku.

TRÉNINK ‒ Hrátky jedné kamarádky
3 minuty naplno
75 vteřin výklus
2 minuty naplno
75 vteřin výklus
1 minuta naplno
60 vteřin výklus
1 minuta naplno
90 vteřin výklus
CELOU SADU JEŠTĚ JEDNOU OPAKUJEME!

Prostřídáme několikaminutové úseky maximálního úsilí s lehkým klusem. Nejprve poběžíme naplno celé tři minuty, dáme si 1,25 minuty trochu oraz, 2 minuty naplno, 1,25 minuty výklus, 1 minutu naplno, 1 minutu výklus, 1 minutu naplno, 1,5 minut výklus. A celou tuto sérii si vzápětí dáme ještě jednou.

Začátečníci mohou místo výklusu zpočátku zařazovat chůzi.

Pokročilejší běžci mohou k seanci přizvat nějaký ten kopec, zátěž nebo pneumatiku.

V tomto seriálu vám budeme představovat návrhy krátkých, ale velmi intenzivních tréninků. Za minimální čas dosáhnout maximálních výsledků, to je naše heslo. Přinášíme vám časově optimalizované, vysoce efektivní tréninkové dávky.

Rychlé úseky v maximální rychlosti ‒ tak říkajíc „na krev" naučí naše tělo navykat si postupně na vyšší rychlosti a adaptovat se na ně. Trénink nám ale zároveň poskytuje poměrně velkorysý prostor k regeneraci během výklusů, takže na konci bychom neměli být úplně mrtví. Trochu té kyseliny mléčné ale vytvoříme, takže příště už bychom měli být zase trochu odolnější i proti této nerozlučné (a na rozdíl od rychlosti nepříliš vítané) kamarádce.

UPOZORNĚNÍ: Před každým intenzivním tréninkem je nesmírně důležitá zahřívací fáze. Věnujte proto pár minut na konto pomalejšího startu, zahřátí vašeho běžeckého motoru. A po ukončení tréninku zvolna pár minut vyklusejte, ať tréninková jednotka nekončí ostrým střihem maximální vypětí/absolutní uvolnění. Čím starší jste, tím více je pro vaše tělo potřebná i fáze „warm up" a „cool down". Dobré je věnovat pár minut také protahování.

Ať to běhá a život je pro vás jedna velká fajnová hra!

Reklama