Hlavní obsah

Tenhle kořen se stane vaší srdeční záležitostí!

Možná jste také zastánci „prasečí teorie“, která říká, že každá zelenina je dobrá. Ovšem jen v případě, že ji předtím pozřel čuník jateční velikosti. Až na vlastní tělo poznáte účinky červené řepy, rychle změníte názor. Třeba už jen kvůli té rychlosti. Červená řepa totiž běžcům pomáhá i v této oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Červená řepa je superpotravina, kterou si z mnoha důvodů zamiluje každý běžec.

Článek

Červená řepa je takový obyčejný kořen, mohlo by se zdát. Ale není. Někteří vědci ji dokonce řadí mezi superpotraviny. Rudý zeleninový bratr je totiž nacpaný betainem a dusičnany. Kyselinou listovou a železem. Je to obr ve světě zdraví kardiovaskulárního systému. Pokud se stanete pravidelnými požírači červené řepy, zabráníte kornatění svých tepen, podpoříte činnost jater a posílíte své vlásečnice. V neposlední řadě se řepě připisuje také preventivní účinek proti demenci.

Největší radost červená řepa dělá běžcům ještě z jiného důvodu. Zvyšuje totiž výkonnost těchto atletů, a to převážně proto, že zvyšuje schopnost těla využívat kyslík přijatý ve vdechnutém vzduchu.

Obzvláštní jásot sklidí řepa rudé barvy v řadách vytrvalostních běžců. Ukázalo se totiž, že řepa zkonzumovaná těsně před výkonem dokáže zvýšit výdrž lidského těla až o 16 %. Zároveň tato zelenina zlepšuje toleranci těla vůči zátěži s vysokou intenzitou.

Nač tedy čekat? Kořen barvy trenýrek cvičenců spartakiády lze vařit, nakládat, péct, přidávat do salátů, jíst jen tak zcela syrový... Bezpracné zvýšení výkonnosti snad stojí za překonání nějakého toho traumátka, které nám paňčitelky v souvislosti se salátem z červené řepy kdysi přivodily ve školní jídelně, co říkáte?!

Reklama