Hlavní obsah

TEST: Adidas Adistar Raven Boost ‒ dva citlivé tanky pro vaše nohy

René KujanSport.cz

Ne každá bota je stvořena do terénu. Do těžkého terénu. Podrážky téhle boty připomínají pneumatiky terénních čtyřkolek. I vzhled Ravenů je drsný. Drsný a vyzývající k rychlému dopřednému pohybu po čemkoli, skrze cokoli. Takový je první dojem na pohled. Jak si ale Raveny vedly ve skutečnosti, v drsné realitě středočeských trailů, kamenitých stezek, rozblácených cest?

Foto: adidas.com

Adistar Raven Boost je bota zvenku drsná, zevnitř jemná.

Článek
Fotogalerie

Raven, anglicky krkavec, je černý, zlověstný pták. Adidas Raven je černá a zlověstná bota. Jako by na vás z police botníku nevraživě civěla a slibovala pomstu, pokud si ji ihned nenazujete a nepůjdete běhat. O co drsněji vypadá navenek, o to citlivější je uvnitř. Citlivější k vašim chodidlům.

Svršek je ušit pevně a odolně ze syntetických materiálů. Pouze horní část špičky je ze silné síťované tkaniny, aby bylo větrání přeci jen učiněno zadost. Největšího zesílení doznala samozřejmě špička, a to od kloubu palce až po kloub malíku. Palcová část je navíc vyztužená také shora. Vyztužení paty je poměrně tuhé, avšak příjemně nízké. Tři pruhy táhnoucí se přes nárt z obou stran jsou spíše měkčí.

Pohodlí i v terénu

Jazyk není všívaný, ale tvoří jej část samotného svršku boty, která do něj plynule přechází až do poloviny jeho délky zdola i ze stran. Je tak zaručena vysoká stabilita jazyka, které je při terénním běhu skutečně potřeba. Jazyk je opravdový bumbrlíček napěchovaný vyměkčující hmotou. V jeho horní části najdete malou kapsičku na svorku zavazovacího systému. Na jeho hřbetu zase velký, za denního světla však nenápadný reflexní pruh.

Konvenční tkaničky u Ravenů nehledejte. Krkavci jsou vyzbrojeni rychlozavazovacím systémem s tenkou šňůrkou probíhající čtveřicí pevných plastových oček. Zakončení šňůr a svorka se po utažení uschová do kapsy na jazyku. Systém je rychlý, pohodlný a účinný. Navíc nehrozí jeho povolování, rozvazování jako u klasických tkaniček. U některých běžců panuje v tomto směru k rychlozavazování jistá nedůvěra, ale během testovacích kilometrů k žádnému, byť minimálnímu povolování nedošlo.

Je samozřejmě otázka, jak tomu bude třeba za rok, až budou šňůrky řádně ochozené a odrané. Určitě bude možné je snadno vyměnit. Dle osobních zkušeností s podobnými systémy si ale myslím, že nic takového nebude nutné, protože životnost šňůrek často výrazně předčí životnost boty samé.

Nízký profil s vysokým komfortem

Raveny jsou na první pohled příjemně nízké. Příjemně říkám proto, že patřím k běžcům, kteří mají okolo svých kotníků a achilovek rádi nějaký ten prostor navíc, zvláště když jde o poskakování na nerovném terénu se zvýšenými nároky právě na práci v kotnících. Bota je na krosovou variantu krásně pohodlná. Dalo by se říci, že zadní polovina jde hodně do bačkůrky, přední do spartánské tvrdosti. Maximum pohodlí tam, kde je to únosné, maximum citu pro rozmanitosti terénu a rychlé změny pohybu tam, kde je to nutné.

PLUSY
pohodlná, příjemně nízká bota (někdo však může považovat za negativum)
rychlozavazovací systém
stabilní, masivně vyměkčený jazyk
odolný svršek
pěkný vzhled
MÍNUSY
užší špička
poměrně velký drop
CENA
kolem 3000 korun

Mezipodešev je z hrdé rodiny Boost, tedy známého slepence z kapslí velmi pružné a zároveň odolné hmoty. Mohutná pata se postará o komfortní došlap i na dlouhých tratích. Pohodlí chodidel doplňují vložky z EVA. Kontakt se zemí zprostředkovávají drsné zuby podešve Continental z dílny známého výrobce například také automobilových pneumatik. Podrážka drží velmi dobře i na nestabilních podkladech. Nezachytává se v ní bahno a další nečistoty a je odolná proti opotřebení. Přední přesah podrážky navíc dále zpevňuje a chrání špičku boty. Podrážky neobsahují žádný torzní zpevňující systém, mohou tak adekvátně reagovat na nerovnosti terénu.

Kladný zápor

Osobní zkušenosti říkají, že jde o jedny z nejlepších bot do terénu, jaké jsem měl na noze. Určitě by ale mohly být širší ve špičce. To, co někdo vidí jako jejich slabinu ‒ jejich nízký profil ‒ vnímám já jako velké plus. Přispívá to k většímu pohodlí nohou, které nejsou ničím omezovány při rozsáhlejší práci v kotnících.

Je pravda, že jejich okraj nízko nad zemí nahrává v určitém druhu terénu zvýšenému zapadávání například písku nebo kamínků do boty, ale to v případě nutnosti řeším aplikací běžeckých návleků. Na terénní boty jsou Raveny až překvapivě pohodlné také při chůzi nebo běhu po tvrdých rovných podkladech z betonu či asfaltu (např. než se z města vymotáte do opravdového terénu).

Příznivce minimalismu naopak nepotěší užší špička a poměrně velký drop. Výrobce udává 10 mm, my jsme naměřili dokonce 13 mm. Celkově jde ale o povedenou terénní botu, která se nebojí běžet v některých ohledech nestandardními cestičkami. Pohodlnější provedení ji předurčuje i pro maratónské nebo delší tratě.

Reklama

Související témata:
Krkavec