Hlavní obsah

Experti varují: Pokud v práci osm hodin jen sedíte, už ani sport nepomůže

Aktualizováno

Sedavé zaměstnání je prokletí, o tom se píše už dlouhá léta. Kyneme, křivíme si záda, naše svaly a nervové dráhy ochabují. Ani studie prokazující zhoubný vliv sezení na naše zdraví a pohybovou soustavu nejsou nijak nové či objevné. Přesto jako bychom jejich poselství nebrali příliš vážně a ono jaksi zapadalo do temných, zaprášených zákoutí naší paměti.

Foto: Profimedia.cz

Pokud v práci jen sedíte, už to nějakým sportováním nezachráníte.

Článek

Studie uskutečněné pod patronací Cancer Institute ve Spojených státech několikrát vedly k nepovzbudivému zjištění. Osmihodinové sezení na pracovišti má na lidský organismus tak zdrcující vliv, že už ani sportovní vyžití po pracovní době nemá šanci všechna negativa vyrovnat.

Nedávno jsme vám přinesli odkaz na zajímavou knihu Jak utéct času o devadesátileté sportovkyni. Její „tajný recept na aktivní stáří" je jednoduchý ‒ hýbejte se. Vědecké studie to jen potvrzují. Sezení také prohlubuje riziko obezity, která představuje stále větší problém západní společnosti. A obezita kráčí, respektive se zadýchaně plouží ruku v ruce s chorobami oběhového systému.

Pokud však alespoň čtvrtinu dne prostojíte, riziko obezity rapidně snižujete, tvrdí vědci. Pravděpodobnost onemocnění se při takto pojatém denním režimu snižuje u mužů o 32 procent, u žen dokonce o 35. Snad lze studii věřit, neboť byla provedena na vzorku čítajícím přes 7000 pacientů ve věku 20 až 79 let.

Pokud při práci stojíte:
ulevujete svým bolavým zádům
posilujete svaly a zlepšujete držení těla
zlepšujete krevní oběh
pálíte kalorie
preventivě působíte proti hemoroidům

To, že se vyplatí stání se sezením střídat, vypovídá další prokázaná souvislost: Dlouhé vysedávání zvyšuje riziko onemocnění oběhového aparátu, výskytu cukrovky nebo rakoviny. Experti se tak vzácně shodují na tom, že sezení by mělo být pravidelně prostřídáno stáním, a to minimálně na dvě hodiny z celkové pracovní doby.

Vypadá to, že si souvislosti začínají uvědomovat také výrobci nábytku. Už i na českém trhu se objevily kancelářské i domácí stoly s plynule regulovatelnou výškou, u nichž můžete stát, případně také sedět.

Preferovali byste vysoký stůl ke stání ve své kanceláři?
Ano, zdravotní rizika sezení si uvědomuji.
70,2 %
Pokud by to někdo zaplatil, neměl/a bych s tím problém.
11,6 %
Ne, židle je pevnou součástí mého exoskeletu.
18,2 %
Celkem hlasovalo 2936 čtenářů.

Reklama