Hlavní obsah

Dopingový hříšník Armstrong opět vítězí. Zažil tři hodiny radostného trápení

Byl světovou sportovní celebritou, kterou každý obdivoval. Po pádu do dopingového pekla se vše změnilo. Nic to nemění na tom, že vysloužilý americký cyklista Lance Armstrong, který držel sedm titulů slavné Tour de France, budí stále pozornost. Před pár dny si vyzkoušel trialový běh v terénu. Vyhrál. Muž, který si nese břímě dopingu, opět vyvolal debaty kolem své osoby. Tuto vlnu odstartoval při show Oprah Winfrey. V lednu 2013 se přiznal. „Ano, během sedmi vítězství na Tour jsem používal zakázané látky.“

Foto: Sport.cz

Bývalý slavný americký cyklista Lance Armstrong.

Článek

O dva roky později. „Část mě chce zkusit běh a ultra, chtěl bych najít sto mílový závod, nebo překážkový závod, který je super náročný," citoval čtyřiačtyřicetiletého Armstronga server runningmagazine.ca.

Minulou neděli si tento muž zkusil terénní běh Woodside Ramble blízko Palo Alto v Kalifornii. Američan vyhrál závod na 35 kilometrů, musel zdolat převýšení 1070 metrů. V cíli byl za 3 hodiny a 34 sekund. Druhý skončil Roger Montes, zaostal o necelé dvé minuty. „Nemůžu si vzpomenout, kdy naposledy jsem se tak skvěle trápil po dobu tří hodin," napsal později na Twitter.

V historickém žebříčku nešlo o výjimečný čas, v roce 2012 běžel Matthew Laye o patnáct minut rychleji. Přesto účast kontroverzního Armstronga vzbudila pozornost.

Důmyslný dopingový podvod

„Ředitelé závodů povolují (Armstrongovi) závodit, musí pochopit, že není vítán," uveřejnil webový server trailrunnermag.com slova Joe Graye, který je devítinásobným americkým šampiónem v běhání v horách. Slova, která se staví do řady poté, co vyšlo najevo, že Armstrong systematicky dopoval, několik let lhal veřejnosti, médiím, dopingovým komisařům.

Antidopingový výbor USA rozhodl, že prováděl nejdokonalejší, profesionální a úspěšný doping, který sport nikdy neviděl. Výsledkem bylo, že dostal zákaz na všechny události, které spadají pod USADA - Americká antidopingová agentura.

„Pro nás byl pan Armstrong jen další, který si zaplatil registraci," nechali se slyšet ředitelé nedělního závodu Tim a Tanya Stahlerovi. Stahler také řekl, že účast Armstronga vzbudila rozruch v cíli po závodě, ale nikdo se nesetkal s negativní reakcí či kritikou od ostatních běžců.

Scott Dunlap, člen Inside Trail napsal na facebook. „Nechtěli jsme publikovat jeho účast nebo s ním zacházet jinak než s ostatními běžci. Neobdržel jakékoliv peníze, dokonce si nevzal medaili ani tričko."

„Neběhám pro peníze a trofeje, mám k tomu své důvody, a to je, abych zůstal fit a zdravý. Jednoduše řečeno, mám rád běhání," nechal se slyšet Armstrong, který také běžel v letech 2006 a 2007 newyorský maratón. Jeho slova mohou být dnes myšlena upřímně, ale vzhledem k rokům, kdy lhal, se bude s negativními názory potkávat patrně na více místech.

Reklama