Hlavní obsah

Vánoce, to je čas bez formy. Neberte to jako tragédii, relaxujte

Praha

Možná se vám to nezdá, ale Vánoce jsou perfektní pro obrození vašeho těla. Pokud máte menší zranění, bolístky, jste unaveni, potřebuje si odpočinout, dát si pauzu. Tyto dny jsou ideální. Můžete tělo zregenerovat a připravit pro start, který bude mít už letopočet 2016. Stejně jako tréninkový plán, tak i relax by měl mít své pevné místo v běžcově režimu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zkuste mezi svátky jiné víno - wellness jako víno...

Článek

Nejlepší je aktivní návrat, ležením a přejídáním se tělo spíše posune a dostane do polohy, kdy se mu nebude chtít rozeběhnout. A když už se tak stane, může si nepřipravené a nenastartované přivodit problém, který může běžci odsunout tréninkový start na novou sezónu.

Důležité je dostat tělo zpět do stavu, na které je zvyklé, stavěné. Přes sezónu bylo pod tlakem. Před novou výzvou mu dopřejte relax, aby si zajistilo silné a brzké uzdravení. Mobilizujete svalové skupiny, věnujte se pravidelnému strečinku v plném rozsahu pohybu.

Natankujte své tělo palivem, hodně pijte, snažte se o pravidelnost každých třicet minut. Sice nemáme nyní léto a horské ovzduší jako v Austrálii, ale tělo musí být hydratováno. Banán a jogurt jsou skvělou kombinací bílkovin, sacharidů a tuků jako svačina. Určitě lepší než patnáctý pokus o ochutnání cukroví.

Aby váš první trénink v novém roce nebyl utrpením, myslete na něj už pár dnů před vyběhnutím. Přes svátky můžete nabrat nějaké kilo, svalová hmota to určitě nebude. Pokuste se zařadit do svátečních dnů více aerobního zatížení - procházky, lyžování, chůze, plavání, kolo, posilovna, různé aerobní aktivity.

Klid, jsou svátky

Pokud budete cítit, že máte do formy daleko, neberte to jako tragédii. Tělo bez energie nemá cenu huntovat. Sice v sobě můžete mít horu cukrů z cukroví, ale tudy cesta nevede. Jste v jiném režimu, odpočinkovém - méně sportujícím, více hřešícím ve stravě.

Dopřejte si masáž, bazén a vyčerpanému organismu dejte čas pro navrácení energie.

S nástupem nového roku si zvolte reálný cíl, napište si plán, který bude mít několik záchytných bodů. Těch se snažte držet - nesnažte se hubnout rychle, nabíhejte kilometry postupně, rychlost také není při návratu důležitá. Zkuste se odměňovat krok po kroku. Na začátku je důležitá trpělivost, berte nový rok jako začátek. V tomto bodu nemůžete čekat zázraky. Ty se teprve dostaví. A bez odpočinutého těla k němu nedoběhnete. Takže klid, jsou svátky.

Reklama

Související témata: