Hlavní obsah

Omylem vyplatil vítězům o 240 000 víc. Pošlete je zpět, napsal jim

Velice zvláštní chyba při výpočtu, když vám někdo pošle omylem více peněz, než by měl, že? Od nás jsme zvyklí spíše na opačnou variantu. A ani ve Spojených státech, kde se případ odehrál, to nebývá časté. Jak ale ze situace se ctí vybruslit a neutrpět finanční ani morální škody? Organizátor Surfing Madonna Beach Run na to šel po svém. Prostě napsal vítězům, ať mu přeplatek pošlou zpět. Jaký měl úspěch?

Foto: facebook The Surfing Madonna

Kdo tvoří skutečný závod? Elitní běžci, nebo nadšení hobbíci?

Článek

No, musíme podotknout, že poměrně nevalný. Ale vše popořádku: Vinou nejasné formulace pravidel pro vyplácení výher (tzv. prize money) došlo k tomu, že původně celková suma, která se měla dělit mezi nejlepší muže a nejlepší ženy, byla vyplacena každému celá. Dohromady tedy bylo vyplaceno dvakrát tolik. Byla to chyba ředitele závodu Boba Nicholse. Naivně se však domníval, že tuto chybu půjde snadno napravit ‒ jsme ve slušné zemi, stačí vysvětlit situaci, napsat slušnou žádost, řekl si.

Tůdle! Buďto se Bob Nichols přepočítal, nebo nedokázal dostatečně správně vysvětlit celou situaci. Většina závodníků vrátit prize money odmítlo, někteří dokonce velmi hrubě! Po konzultacích s právníky a nemile překvapen reakcí elitních běžců se ředitel závodů rozhodl kýžených 9500 dolarů zaplatit z vlastní kapsy. Celá situace by byla až škodolibě úsměvná, kdyby nešlo o podnik s charitativním rozměrem. Závody totiž přinášely peníze na projekt pomoci postiženým dětem, vozíčkářům či na záchranu mořského života. Ztracená částka představuje zhruba 10 % celkových příjmů charitativní organizace.

A reakce eliťáků? „Žádný problém, vypíšu šek na ten přeplatek," mínil jeden. Druhý už nebyl tak vstřícný: „Vezmu všechny peníze a půjdu se ti vysmát do ksichtu! A příští rok zase přijedu, zase vyhraju, zase seberu všechny peníze a zase se ti půjdu vysmát do ksichtu!" Někteří z vítězů ale měli i velmi prozaické důvody, proč nemohou peníze vrátit. Právě třeba dokončili střední školu a peníze použili na své další studium. Jiný sršel sebevědomím: „My jsme ten důvod, proč je tvůj závod tak úspěšný. Jen elitním běžcům vděčíš za to, že se běh může vůbec pořádat!"

Říká se ale, že všechno zlé je pro něco dobré. Ředitel Nichols se pro další ročník rozhodl k radikálnímu kroku ‒ všem ukázat, kdo může za popularitu jeho závodů. Eliťáci, nebo nadšení hobby běžci? Pro rok 2016 nemohou vítězové počítat s až 1800 dolary, ale pouze 350. Zbývající peníze dostanou vítězové v týmových kategoriích a v soutěži kostýmů.

„Ze všeho toho mám nepříjemně divný pocit. Elitní běžci tvoří sotva čtvrtinu procenta všech účastníků. Chtějí zdarma startovné, ubytování, stravu... a my jsme hlavně společenská událost. Budeme se nyní koncentrovat na lidi, kteří opravdu vytváří naše akce, na rodiče tlačící kočárky, lidi v kostýmech, nadšené čtyřicátníky, padesátníky, šedesátníky. Příští rok si prize money odnesou oni," je rozhodnutý Bob Nichols.

A co vy? Vrátili byste polovinu peněz, být mezi vítězi těchto závodů?
Ano, chybovat je lidské. A bylo by ubohé profitovat na ztrátě charity.
82,1 %
Asi ano, ale i ředitel závodů, který chyboval, by měl nést část nákladů.
7,8 %
Ne, peníze jsou jednou vyplaceny a basta. Problémy si musí řešit ten, kdo je způsobil.
10,1 %
Celkem hlasovalo 5922 čtenářů.

Reklama

Související témata: