Hlavní obsah

Soupeřky dopovaly a Keňanka se čertí. Chce milión dolarů

Řekla to jasně. Dvojnásobná světová maratónská šampiónka Edna Kiplagatová chce milión dolarů. A to zpětně. Za vším stojí doping soupeřek, které dostaly tresty. Keňanka ve dvou World Marathon Majors přišla o celkovou výhru, skončila pokaždé druhá, tím také přišla o 500 tisíc dolarů z každé akce. Kdo jí znepříjemnil život? Jedna Ruska a jedna krajanka.

Foto: Facebook: Edna Kiplagatová

Edna Kiplagatová v cíli, takto vyhrála v Moskvě 2013.

Článek

Lilija Šobuchovová porazila Kiplagatovou v sezóně 2010/2011 a skončila druhá v žebříčku. V roce 2014 dostala Ruska dvouletý trest za nesrovnalosti v biologickém pasu. V ročníku 2013/2014 předběhla Kiplagatovou zase Rita Jeptoová, krajanka, která byla pozitivně testována v září 2014 a obdržela dvouletý zákaz.

Proto hněv. Kiplagatová ztratila prvenství ve světové maratónské lize, která se běhá v New Yorku, Londýně, Chicagu, Bostonu, Tokiu a Berlíně. „Můj talent je zbytečný, nemám žádnou motivaci. Šobuchovové a Jeptoové byla pozastavena činnost, ale já nedostala zaplaceno," cituje Keňanku server citizentv.co.

Organizátoři World Marathon Majors se pokusili získat finance podle serveru zpět, ale zatím není jasné, zda se tak už skutečně stalo.

Odhalené testy, ke kterým se přidalo několika dalších špičkových závodníků, přidělaly vrásky atletice v uplynulých letech. A ne jen to. V posledních týdnech je opět kolem dopingu pořádně horko. Mezinárodní atletická federace podle antidopingové agentury WADA naprosto selhala v boji s dopingem.

Keňa chce zlepšit svoji image

Šestatřicetiletá Kiplagatová řekla, že neabsolvuje žádné silniční závody v letošním roce, přestože jejím zaměřen je místo v keňském týmu pro olympijské hry 2016 v Riu.

„Můj hlavní maratón je naplánován na duben, abych měla nárok na olympiádu. Letošní olympijské hry zůstávají mým hlavním cílem," řekla běžkyně bez dalších podrobností, který maratón by mohla v dubnu běžet.

Více než čtyřicet keňských běžců selhalo v testech v posledních několika letech a jejich pověst byla pošramocena. „Chceme změnit obrázek atletiky v Keni. Chceme zpět naší dobrou image," dodala Kiplagatová.

Reklama

Související témata: