Hlavní obsah

TEST: Opravdu zimní bota se vším všudy ‒ Puma Ignite PWRWARM

Praha

I když je letošní zima nad poměry teplá, přeci jen už jsme zažili i pár dnů pod bodem mrazu. Letní běžecké boty přestávají stačit a běhat v tlustých vlněných ponožkách není úplně ono. Co teď? Puma přichází se zateplenou verzí oblíbených tréninkových bot se série Ignite. A zateplení určitě není všechno, čím se tyto botky mohou pochlubit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Puma Ignite. Takové botky prý nosí i nejrychlejší muž planety Usain Bolt.

Článek
Fotogalerie

Na mé testovací končetiny se tentokráte dostávají boty ne úplně tradiční barvy. Snad je to jen hříčka osudu či výstřelek současné módy, ale jsou celé takové jako by oranžové, až skoro růžové. O to více pozornosti budete zaznamenávat mezi spoluobčany, hlavně pak těmi za volanty vozidel. Tato obuv přispěje k vaší bezpečnosti za světla i za tmy.

Pokud nebudu počítat pohorky nebo vyloženě zimní městské boty, v nichž jsem také někdy běhával, jsou „powerwarmy" asi první opravdu běžecké zimní boty, s nimiž se setkávám. A přijde mi to jako dobrý nápad. Když existuje běžecká obuv do teplých měsíců, je jen logické, že existuje také ta do těch zimních, studených. Jako bonus navíc lze vnímat fakt, že můžete svou oblíbenou běžeckou kecku doplnit o její zateplenou sestru.

Designově se PWRWARM příliš neliší od letní varianty (Mesh). Podešev Ignite EverTrack s typickou střední lomenou výztuhou napodobující přirozený ohyb chodidla a tradičními zubatými boky. Přes celý svršek mohutný oblouk jako firemní logo a trojúhelníkové patní výztuhy z obou stran. Přeci jen je tam ale něco navíc ‒ jednak silnější, teplejší výstelka boty (ale nebojte, nic, co by ohrožovalo komfort nošení) a jednak masivní bezpečnostní prvek. Jako by u firmy s kočkovitým predátorem ve znaku tušili, že naši zákonodárci odmávají novelu zákona nařizující chodcům (a tudíž i běžcům) nosit za snížené viditelnosti mimo obec dostatečnou reflexní výbavu.

ČTĚTE TAKÉ: Puma Ignite Mesh - silnici promění v peřinuPuma Ignite XT - šelma, která není omezená

Celá bota se totiž po osvícení například automobilem za šera či tmy úplně rozzáří. Bezešvý svršek je na omak odolnější, stabilnější než u Ignite Mesh. Za dne si na něm jen těžko něčeho všimnete. V noci ale zjistíte, že mezi jednotlivými vlákny tkaniny svršku prosvítá bezpočet reflexních trojúhelníčků, jež jsou všude ‒ na špičce, u nártu i z obou boků. Na patě zaznamenáte jedinou dobře odhalitelnou odrazku, zhruba centimetrový svislý reflexní proužek. Asi až v reálné situaci zaregistrujete, že odrazovým materiálem jsou vybavené i obě klínovité výztuhy paty. Na silnici tak vaše boty budou úplně zářit. Další věc, která pro zimní období vůbec není k zahození.

Ke komfortu při zimním běhání přispívá také jemná, měkká obruba vstupu do boty. Zimní sestra prodyšných Ignite Mesh ovšem rodinu nezapře. I přesto, že je jazyk tentokráte více polstrovaný a tužší, přeci jen jeho tenké látkové okraje dělají trochu neplechy a někdy se překrucují a žvachlají. Stejně jako u „meshů" je naopak třeba pochválit vyztužení v oblasti prstů a přehrnutou špičku podešve, která se drží svého místa, jako by byla přirostlá, a neodchlipuje se.

PLUSY
nebývalý tepelný komfort
velká míra pohodlí
extrémní počet reflexních prvků
MÍNUSY
trochu neposedný jazyk
CENA
kolem 2300 korun

Bota je pohodlná pro krátké i dlouhé výběhy. Ani na třicetikilometrové trase neslevila nic ze svého komfortu. Příjemná je ale i pro celodenní nošení do města. Pokud by bylo třeba charakterizovat PWRWARM jen dvěma slovy, určitě by to bylo „pohodlné" a „bezpečné". V množství reflexních prvků budou na poli běžecké obuvi jen stěží hledat konkurenta. A pokud by mužské části běžecké populace přeci jen neseděla křiklavá oranžovorůžová barva, k dostání jsou i v chlapácké černi.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články