Hlavní obsah

TEST: Vzhůru do budoucnosti s bundou Nike Shield Flash Max

Praha

Pokud jste ještě nikdy neměli pocit, že držíte v ruce něco z budoucnosti, tak s touto bundou se vám to pravděpodobně stane. Mezi běžci zatím působí takový poprask jako nedávno boty Nike Mag mezi fanoušky filmu Návrat do budoucnosti. Buďte si jisti, že pokud se v takové bundě objevíte za šera na ulici, zvídavé zraky všech si vás najdou.

Foto: nike.com

S bundou Nike Shield Flash Max budete zářit.

Článek
Fotogalerie

Bylo by trochu nefér omezit se při popisu této sportovní proprietky pouze na její vzhled, i když právě ten je v tomto případě rozhodující, žádoucí a funkční. Výrobce přichází s bundou na český trh právě včas. Do současných povětrnostních a světelných podmínek je totiž jako dělaná.

Testovaná bunda v provedení Hyper orange vypadá zajímavě už na denním světle. Její svrchní část totiž trochu připomíná rybí kůži, třeba kůži pstruha duhového. Prolínají se na ní nepravidelné proužky oranžové, světle modré a bílé barvy. Navíc v miniaturním kostičkovaném provedení na černém podkladě. Světlé kostičky jsou posety mikroskopickými skleněnými korálky, které při minimální hmotnosti poskytují vynikající vlastnosti na úrovni odrazu světla.

Jako kometa

Celá bunda včetně kapuce, rukávů, zad, prostě opravdu celá je vlastně taková velká odrazka. Stačí, aby na vás zamířil paprsek z reflektorů auta nebo podobně a vy záříte. Nejen radostí z běhu, ale také fyzikálně ‒ prostě celou horní polovinou těla odrážíte světlo. Není asi potřeba příliš zdůrazňovat, že tato okolnost bude mít značný vliv na vaši bezpečnost, pohybujete-li se při svých výbězích někde, kudy může projet také auto nebo noční cyklista.

To ale zdaleka není všechno. Tento svršek je také Storm-FIT. Ochrání vás před vodou, větrem a zároveň vám dovolí věnovat se vaší oblíbené volnočasové aktivitě. Výrobce uvádí, že tkanina, z níž je bunda ušita, vydrží nápor vodního sloupce až do 5000 milimetrů. A to už je poměrně slušné, uvážíme-li, že na této úrovni se pohybují kupříkladu tropika (vnější vrstva) velmi dobrých stanů. Všechny švy, kterých není nikterak zbytečně mnoho, jsou zevnitř podlepené páskou. Materiál zároveň poskytuje ochranu proti větru.

Proti živlům, proti všem

Třetí dobrou vlastností použité tkaniny je paropropustnost. Měla by nás tedy ochránit před deštěm a větrem, zároveň však odvětrávat pot. A právě na této úrovni má bunda největší slabinu. Pokud si jdete zaběhat třeba deset kilometrů, navíc třeba jen v lehkém tempu, stěží nastane nějaký problém. Už ale například při půlmaratónské vzdálenosti si za současných teplot všimnete, že vám trochu více vlhnou paže například na ramenou nebo v oblasti loktů. Mě po třiceti kilometrech vznikaly z vysráženého potu v ohybech loktů loužičky přesouvající se v rytmu běhu po předloktí, a když jsem zastavil a spustil ruce, kondenzát mi vytekl rukávem ven. Membrána by si dle mého názoru zasloužila ještě větší paropropustnost. O stávajících parametrech v tomto směru se bohužel v dokumentaci nic nedočteme.

Bunda je jednoduchého, leč dobře padnoucího střihu, bez zbytečných švů, které by mohly dělat problémy a případně protékat. O co je jednodušší, o to je promyšlenější. Nenajdete na ní nic zbytečného, zato však má Flash Max všechno, co si od bundy můžete přát.

Umění se skrývá v detailu

Propracovanou kapuci s trojbodovým stahováním ‒ po obou stranách na jednoduché gumové svorky a vzadu pod temenem na dvojitý průběžný skřipec. Velice příjemný je u kapuce jemný, přesto pevný, zesílený malý kšilt. Kapky deště nebo sněhové vločky vám tak nepadají přímo do očí a vy můžete i v nepříznivém počasí sledovat terén před sebou.

Kvalitní zipy jsou jak u hlavního rozepínání, tak u obou bočních kapes. Hlavní zip je obdařen dvěma protiběžnými jezdci, takže i při zcela zapnuté bundě si můžete zip ze spodní strany povolit. To oceníte například při běhu do kopce, kdy vám stehna nebudou shrnovat bundu při každém kroku. Zipy u kapes jsou ve vodoodpudivé úpravě, s navařovanými okraji a dobře tvarovanými „garážemi".

Pravá kapsa obsahuje malou vnitřní síťovanou kapsičku například pro přehrávač MP3 a zpevněnou průstupku pro sluchátka. Kabely od sluchátek i samotná sluchátka tak můžete mít neustále chráněné pod bundou, a přesto volně manipulovat s přehrávačem.

PLUSY
vynikající viditelnost za šera
kvalitní a promyšlené zpracování
propracovaná, a přitom jednoduchá
ochrana proti větru a dešti
zároveň poměrně lehká
MÍNUSY
omezená paropropustnost
CENA
pod 10 000 korun

Dolní okraj bundy je na stahování gumičkou. Svorka je v tomto případě zašitá do obvodového tunýlku a vám tak stačí pouze zatáhnout za vystupující smyčku gumičky ‒ a všechno drží. Vše zase povolíte stisknutím skryté svorky. Opět velmi praktické řešení. Svorka nikde nepřekáží a nikde se ani nemůže zadrhnout.

Dobře vypadat a užít si to?

Bunda je v zadní části prodloužená a její okraj sahá těsně pod zadek, což za nepřízně počasí také náležitě oceníte. V horní polovině zad jsou umístěny čtyři větrací průduchy pro odvod potu z ramen a zad. Celá bunda je podšita jemnou syntetickou textilií v černé barvě. Neomezující raglánové rukávy jsou zakončeny skrytou obvodovou gumičkou. Opět nikde nic netrčí, žádné suché zipy, do nichž by se mohlo zadrhávat něco z vaší výbavy, žádné přezky, cvoky. Jednoduchost a čistá účelnost.

Shield Flash Max hodnotím velmi kladně. Málokdy se člověk setká s bundou tak dobře propracovanou a zároveň nepřeplácanou zbytečnostmi. Dobře vypadá i dobře funguje. Proběhla se mnou několik průtrží mračen, ať už déšť, déšť se sněhem nebo samotný sníh. Živly se k vám skrze ni určitě nedostanou. Navíc je jako dělaná na zimní běhání, kdy člověk potřebuje být na cestách dobře a z dálky vidět.

Vyčetl bych jen jednu jedinou věc ‒ i když z mého pohledu o to závažnější ‒ omezenou paropropustnost membrány. Použitý materiál je super pro běžce, kteří nepoběží více než řekněme 10-12 kilometrů. Od dvou či tří desítek kilometrů už srážející se pot na vnitřní straně bundy přináší znatelný diskomfort (při teplotách kolem nuly).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články