Hlavní obsah

Přidat kilometry, nebo radši zajít do posilky? Kdo nakonec bude rychlejší?

S tím, jak získává na popularitě CrossFit, Street Workout a jiné „železité“ disciplíny, vyvstávají i v běžeckém poli otázky: Co je lepší ‒ měli bychom více posilovat a méně, zato však kvalitněji, běhat? Je vůbec nutné kromě běhu dělat ještě něco navíc? Potřebujeme to, nebo stačí jen běhat, běhat a běhat? Zkusili jsme pro vás na tyto nelehké otázky nalézt odpovědi.

Foto: asics.com

Makat, běhat, nebo raději oboje?

Článek

Pojďme si říci narovinu krutou pravdu: Něco na tom bude. Na tom cvičení i na tom běhání. Dnes už snad nikdo nepochybuje o tom, že chce-li být dobrým běžcem na více než jednu dvě sezóny, musí makat na svém těle, ale i psychice, jako celku. Sedavý způsob života z nás dělá trosky, vnitřní stabilizační systém je jedna velká ruina, nepoužívané svaly ochablé a zakrnělé. A nenalhávejte si, že ten dnes tolik zaklínaný core nepotřebujete na běhání. Potřebujete. Jako sůl.

Část gordického uzlu je tedy rozpletena: Cvičení jednoznačně ano. Co ale tvrzení, že posilování může nahradit část běžeckého tréninku jako takového? Expert na CrossFit, totiž jeho samotný zakladatel Brian Mackenzie k tomu v jednom z rozhovorů říká: „Intervalový trénink o vysoké intenzitě může přinášet stejné výsledky jako mnohakilometrový trénink." Mackenzie je toho názoru, že běžci často přeceňují kvantitu, počet naběhaných kilometrů, a nedoceňují kvalitu, tedy správné držení těla a pohybové vzorce vycházející ze silného, rovnoměrně, komplexně posíleného těla.

Zní to rozumně a v zásadě správně. Na druhé straně se například profesionálním maratóncům nechce tahat třeba s pěti či deseti kily svalstva navíc. Pohled na přední pozice světových tabulek nás v tom utvrzuje. Ovšem i svalová vlákna mohou být buď více kvalitní, anebo jich jen může být více.

Maratón pod tři?

„Znám spoustu lidí, kteří zaběhnou maratón pod tři hodiny, a přitom za týden naběhají méně než 50 kilometrů," dodává ke své teorii Mackenzie. Určitě záleží i na tom, jak se vlastně chcete profilovat. Běháte pouze pro radost, časy vás moc nezajímají a naopak vás zajímá také spoustu jiných sportů? V tom případě vám nějaké to kilo svalů navíc přijde k duhu a užívejte si dál.

Pokud jste se ale zhlédli jen v běhu a chcete trhat rekordy na dlouhých tratích nebo ultra, přístup bude jiný. Určitě do svého programu zařadíte i nějaké to kompenzační cvičení, ale základem pro vás budou kilometry. Naši nejlepší vytrvalci naběhají ročně hodně přes 8000 kilometrů. Pokud tělo není zvyklé na dlouhé a vyčerpávající kilometráže, těžko můžete pomýšlet na excelentní výsledky v ultra.

Navíc vynikající trenéři Mackenzieho teorii oponují svými zkušenostmi: „Vylézají z posilovny lidé, co dají maratón pod tři hodiny? Svěřte nám je na pár měsíců do péče a my z nich uděláme běžce s maratónem pod dvě hodiny třicet!" Nakonec to tedy vypadá, že záleží na vašich preferencích.

Hodně sportovních úspěchů, ať už se vydáte jakoukoli cestou!

Reklama