Hlavní obsah

TEST: Legíny Under Armour. Komprese se stane vaší zbrojí

Praha

Pokud máte v oblibě těsné obepnutí světem, budou vám patrně vyhovovat pánské sportovní kompresní legíny Under Armour. Při pohledu na velikost nabudete dojmu, že se do nich nevejdete, ale věřte, že vám se to podaří. Složení materiálu je takové, že se roztáhnou jednou tolik, po sportovním výkonu se zase vrátí spořádaně do původního tvaru.

Foto: Libor Kalous

Pánské sportovní kompresní legíny Under Armour

Článek
Fotogalerie

Běžci si kladou otázku, jak významně může jejich výkon ovlivnit kompresní kus látky, která obejme tělo při trénování. Opravdu pomůže? Vyzkoušejte. My zkusili a zažili pocit při testování při teplotě okolo deseti stupňů, ale také jsme tyto černé legíny prubli při teplotě nad třicet stupňů celsia.

Složení je skryto pod materiálem HeatGear. Ve zkratce jde o prodyšnou látku, která dokáže odvádět vlhkost. Podle výrobce je ideální pro sportování v teplotách přesahujících +24 °C. Produkty z tohoto materiálu odvádějí teplo a pot, a zároveň regulují tělesnou teplotu. Přečtete pár vět a nabudete dojmu, že tohle musíte mít. Jenže test není o pár větách, takže navléci a běhat.

První co vás zaujme, je design. V podstatě jde o černé představení s šedivým širokým pásem a švy na nohavicích. Setkal jsem se i s názorem: „To jsou spodky?" Nejsou, komu ale brání vzít si přes ně kraťasy.

Pás, který nemá slitování

Důležitější by měla být funkčnost. Hladké švy, které jsou totožné po obou stranách legín, zabraňují případným oděrkům, pokud by se vám látka na nohách měla tendenci pohybovat. To se ale nestane, v tomto případě na sebe navléknete druhou kůži, která své místo nepustí. Komprese v tomto případě dosahuje velkého sevření, ne nepříjemného.

Důležitou roli hraje u tohoto výrobku samotný pás, který je z pružného materiálu a je téměř pět centimetrů široký. Pokud nejsou vaše břišní partie solidně vypracovány a procentuální tuková zásoba dosahuje vyšších hodnot, počítejte s tím, že obepnutí poznáte. Ale znáte to, volné triko hodně schová. Jestliže máte ale tělo jako skálu, tyto legíny jen vaše snažení podtrhnou.

Tyto legíny jsou vyrobeny pro teplé počasí a při vyšších teplotách dochází k nadměrnému pocení. I na toto Under Armour pamatoval a aplikoval technologii Anti-Odour, jenž má zabraňovat růstu bakterií způsobující zápach. Pro zvýšený komfort jsou zde umístěné průduchy v místech, kde tělo nejvíce uvolňuje přebytečné teplo.

PLUSY
Pohodlí
Rychlejší regenerace
Složení materiálů
Kvalitní zpracování
Cena
MÍNUSY
Někomu může vadit silná komprese
Jedno barevné provedení
CENA
990 Kč

Proč ale vůbec oblékat kompresní materiály, běhat mohu i v teplákách. Základem jsou dva směry, přitom před pár lety jsme znali zdravotnické punčocháče, které se schovávaly pod oblečení a vzhled moc neřešily. Sportovci oceňují především zlepšení svalové výkonnosti, ale i tady jsou lidé, kteří na toto nevěří. Tady platí jediná rada, vyzkoušet, pak uvidíte.

Ženám pomáhá komprese zase lépe formovat postavu. Díky kompresi dochází k většímu okysličení krve, což má vliv na výkon. Druhým faktorem je lepší regenerace. Kyselina mléčná a toxiny jsou rychleji odváděny z těla.

Další plusem těchto legín je rychleschnoucí pružný materiál, proto jsme ho vyzkoušeli také při vyšších teplotách, než výrobce doporučuje. Ale i opačných. Černá přitahuje teplo, tudíž se efekt komfortu mohl ponížit, když se vzduch tetelil a rtuť přesáhla třicítku, nestalo se. Pohodlí vládlo i při běhu v parku, kdy teplota nedosahovala deseti stupňů. Samozřejmě svůj vliv má i pohyb, který vás zahřeje. Můžete mít sebelepší funkční materiály, ale bez tréninku se nikam neposunete. Pokud ale budete mít na sobě tyhle legíny, bude vám lépe.

Test byl proveden ve spolupráci s firmou General Sport, která je prodejcem Under Armour v České republice.

Reklama

Související témata: