Hlavní obsah

TEST: Adistar Wool Primeknit - tričko, které nebudete chtít svléknout

René KujanSport.cz

Upřímně řečeno je na trhu poměrně málo sportovních, běžeckých triček, v nichž byste byli ochotni strávit celý den. Syntetické materiály často velmi rychle nabývají společensky neudržitelného stavu, zkrátka a jednoduše začínají smrdět, a navíc nebývají pro delší nošení nijak zvlášť příjemné. Přírodní materiály mají zase jiné nevýhody. Těžknou nasáklým potem, nevydrží velkou zátěž. Co s tím? Firma Adidas teď přichází s řešením - kombinací obou materiálů. A výsledek?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tohle triko budete chtít za kamaráda.

Článek
Fotogalerie

Pro spoustu z nás je vlna stále ještě synonymem něčeho kousavého, nepříjemného, vytahaného a veskrze nepraktického. Doba už ale pokročila. Dnešní zpracování určitých druhů vlny (zde merino) umožňuje vyrobit textilii nekousavou, příjemnou a tvarově stálou. A zároveň využít všech příznivých vlastností tohoto přírodního materiálu: dobré tepelněizolační vlastnosti i za vlhka, dobrá prodyšnost a asi nejdůležitější a nejcennější vlastnost ‒ odolnost vůči zápachu.

Zároveň je ale jasné, že kombinací se syntetickými materiály můžeme docílit ještě dalších výhod. Je jimi především zvýšená odolnost, tvarová stálost a rozšíření teplotních mezí komfortu na obě strany. Adidas zvolil poměr 39 % vlny na 35 % polyesteru a 26 % nylonu. A výsledkem je opravdu hodně dobré triko. Příjemný materiál jako by přímo hladil vaše unavené svaly. Komfort nošení je dán také redukcí švů na minimum. Celý trup je vlastně jedna úpletová trubice s několika málo švy na ramenou a kolem kulatého výstřihu. Po jednom švu mají spoje rukávů s trupem a další malý šev je na kratší straně rukávu. Toť vše.

Samotná tkanina není jednolitá, ale důmyslně strukturovaná. V potřebných partiích se pruhy hladkého úpletu střídají pravidelně s pruhy připomínajícími svou strukturou něco jako krepový papír. Jsou výrazně trojdimenzionální. To pro lepší odvod vlhkosti od běžcova těla. Jejich logické umístění je tak po celých bocích, na ramenou a zádech. I při intenzivním pohybu si tak můžete užívat pohodlí, tepla a sucha. V triku jsme běhali venku i cvičili vevnitř, osvědčilo se také jako spodní vrstva pod další oděvní součástky i samostatně.

Do společnosti i do tělocvičny

Šedo-bíle žíhaná barva trika působí decentně, zároveň není zcela fádní. Potěší i malý reflexní detail v podobě loga společnosti posazeném v úrovni levé klíční kosti. Triko je poměrně dlouhé, sahá až těsně pod zadek a dobře vám tak ochrání také záda. Zlí jazykové dokonce tvrdili, že dát k tomu ještě nějaký tenký pásek a přes rameno kabelku, můžu směle vyrazit na nějaké travesti show. K dostání je dále v modré, fialové, žluté nebo zelené barvě.

PLUSY
vysoká míra komfortu
teplotní pohodlí
malá tvorba zápachu
MÍNUSY
snad jen vyšší cena
CENA
1749 korun (doporučená cena)

Já osobně jsem rád za každý přírodní materiál, který na sobě při běhání můžu mít. Jednak kolem sebe nešířím nepříjemný zápach už po uběhnutí několika málo kilometrů, jednak se cítím velmi příjemně po mnohem delší dobu, než je tomu u syntetiky. Často během dne měním několikrát role běžec ‒ kancelářská síla a není v mé moci se třeba osmkrát za den převlékat. Pro takovéto příležitosti je triko s velkým podílem vlny úplně ideální. Pokud si ho navléknete třeba na trénink, po uschnutí mu můžete dát třeba i tři cykly, než bude úplně na pračku. Žena vás doma pochválí, že nemusí tak často sahat pro valchu a vám se uvolní místo ve skříni ‒ místo tří běžných trik můžete mít od nynějška už jen jedno. Práci zastane úplně stejnou.

Reklama