Hlavní obsah

SERIÁL: Jak si doma uvolnit svalstvo - rolování chodidla

lik, küSport.cz

Občas se stane, že máte po běhání ztuhlé svalstvo a potřebujete ho uvolnit. A masér je zrovna nedostupný. Namasírujte se sami. Klidně i před tréninkem. Rolování s válcem, míčkem nahrazuje masáž, která nemusí být vždy dostupná. Teď už ano. Postupně vám ve video seriálu představíme, jak si pomoci v pár minutách. Díky tlakům, ke kterým během válcování a rolování dochází, se uvolňuje napětí ve svalech a vazech. Tělo je potom pohyblivější, uvolněnější a lépe regeneruje.

Regenerace - rolování - chodidloVideo: Sport.cz

 
Článek

V prvním dílu představíme chodidlo, jež je pro běžce základem. Bez něj není běhu. Rolování ovlivňuje triggery - spoušťové body, které v těle vznikají v důsledku nerovnováhy a mohou být i bolestivé, což může vést k omezení pohybu. Celá tato masáž by neměla být bolestivá. Běžec by měl pouze cítit napětí a uvolnění, které mu je příjemné.

Další připravované díly
Lýtko, holeň, kvadriceps, hamstringy, oblast kyčle, záda

Jak dlouho?

Obecně se rolování doporučuje dvakrát až třikrát týdně po dobu 20 - 30 minut po konci tréninku. Jsou ale i tací, kteří rolují denně, třeba místo strečinku, a to okolo 10 minut.

Proč regenerace?

V rámci regenerace můžete používat více pomůcek - válce, míčky s odlišnou tvrdostí, masážní tyče a další. Pomůcky se dají využít prakticky kdekoliv. Můžete se namasírovat doma, v práci, na cestách, v přírodě.

Čemu můžeme předejít?

Cílem je zaměřit se na klíčové oblasti těla, můžeme předejít oslabení, přetížení a tím pádem také možnému zranění a zhoršení sportovního výkonu. Zároveň napomůžeme regeneračním procesům, které pak mohou probíhat rychleji a lépe.

Behani.sport.cz děkuje za spolupráci trenérovi Ondřeji Lungovi z Trigger Pointu a Nikole Bartákové.

Reklama

Související témata: