Hlavní obsah

Dejte si křivou a nažloutlou svačinu. Je vážně zdravá

Bogota

Když se vás někdo zeptá na ideální předzávodní svačinku nebo i občerstvení při závodech samotných, asi první, co vás napadne, bude pořádný banán. Tato superpotravina má už od přírody praktické balení, a i když si výrobci speciálních svačinových boxů na oloupané banány myslí svoje, to původní je nepřekonatelné. A nepřekonatelné je i samotné využití banánů. Jsou totiž jednoduché a účinné. No proč si myslíte, že po nich tak moc jdou Mimoňové?!

Foto: Profimedia.cz

Banány už do běžeckého jídelníčku neodmyslitelně patří.

Článek

Banánovník je vlastně taková přerostlá bylina nabývající velikosti stromu. Jeho plody byly původně samé semínko a trpká škrobnatá dužina. Lidem se naštěstí podařilo vypěstovat odrůdy sladké chuti a bez semen. Jejich zahnuté protáhlé žluté plody jsou dnes považovány za ovoce, jejich méně sladší bratři s vyšším obsahem škrobů dokonce za zeleninu. Nejedlá slupka tvoří asi pětinu hmotnosti.

TIP Pokud si chcete dopřát toto ovoce i před samotným výkonem, učiníte tak nejlépe zhruba 60 minut před plánovanou zátěží.

Ačkoli se k nám dnes nažloutlí křiváci vozí převážně z oblasti Karibiku, jejich původním domovem je Asie. Do Ameriky je přivezli portugalští kolonisté teprve v 16. století. První pěstitelské pokusy podle archeologů nejspíše proběhly už 8000 let před naším letopočtem na území dnešní Papuy-Nové Guineje.

TIP ‒ Udělejte si jednoduché „podoběhové" smoothie 2 řádně uzrálé banány 3 lžíce kvalitní zmrzliny1 lžíce bílého jogurtuVše řádně promixujte a vypijte.

Plody banánovníku jsou, jak všeobecně známo, bohaté na draslík. A draslík, ten my běžci potřebujeme. Kromě draslíku obsahuje banán také zajímavé množství fosforu nebo manganu a malé množství vitamínu C. Konzumace banánů může snižovat krevní tlak a napomáhat zdraví kosterního aparátu či srdce. Dále v sobě tyto praktické plody ukrývají určité aminokyseliny a neurotransmitery, které v naší nervové soustavě napomáhají pocitům uvolněnosti, vnitřního klidu a pohodlí.

Takže dobrý běh a mnoho prožitého klidu s banánem v ruce!

Věděli jste, že své vlastní banány má i náš prezident? Pěstují se v produkčních zahradách Pražského hradu.

Reklama