Hlavní obsah

TEST: Originál každým coulem - boty Saucony Nomad TR

René KujanSport.cz

Americká firma s podivným názvem, jež vznikla už roku 1898 v tak trochu německy znějícím městě Kutztown patří u nás ještě mezi ty méně známé. V roce 1910 produkovala dvoupatrová továrnička 800 párů obuvi denně. Dnes je produkce o poznání vyšší a z bot Saucony se mohou těšit už i čeští, moravští a slezští běžci. My jsme pro vás otestovali terénní botku Nomad TR, která má při bližším ohledání mnoho zajímavých detailů. A samozřejmě taky dobře běhá.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Boty Saucony Nomad TR: Mnohá netradiční řešení na pohodlných trailových botkách.

Článek
Fotogalerie

Hned na první pohled mě Nomady zaujaly netradiční špičkou. Je totiž krásně široká, a tak to vypadá, že se výrobce, dříve než se pustil do díla, nejprve řádně seznámil s tvarem a správnou funkcí lidského chodidla. Naše nohy totiž nejsou jen kus telecího, jsou to křehké éterické bytosti s vlastními nároky a představami pohodlí. Je třeba se o ně dobře postarat, hlavně když míříme do terénu. Boty nezklamaly.

Nomad TR patří na traily, nezpevněné cesty, tam je jim nejlépe. Výrobce navíc míří spíše na běžce s větší výdrží a předpokládanou delší zdolávanou trasou. Proto je tak myšleno na pohodlí, které zvláště po pár hodinách třeba po lesích či polních cestách určitě oceníte. Pohodlí je přizpůsobeno polstrování kolem kotníků. Také oblast paty je bohatě vyměkčená, stejně jako široký a krátký jazyk. Když si botu důkladně prohlédnete, zjistíte, že jazyk je oproti ostatní obuvi vlastně poloviční. Je sice přišitý pouze v dolní části, ale díky své poloviční velikosti ani nemá příliš možností zlobit a někam se nežádoucně přesouvat.

Zbytek svršku je tvořen bezešvou odolnou textilií se syntetickým nátiskem, kterému u výrobce říkají FlexiFilm. Je velice příjemný, pevný a přitom pohodlný. Zavazování je sice na klasické tkanice, ale zase tak obyčejné také není. Většina oček je opatřena vpleteným reflexním vláknem. Prostřední dvojice oček je spojena s širokým páskem probíhajícím vnitřkem boty. Celek dobře zpevňuje nárt a přispívá k větší stabilitě boty na chodidle. Spodní prostřední poutko nese také odolné kovové očko, zřejmě pro připevnění běžeckých terénních návleků proti vnikání nečistot nebo sněhu do boty.

Logo firmy symbolizuje říčku se třemi kameny v proudu. Samotné jméno Saucony (výslovnost [sokouný]) pochází z indiánského jazyka, kde znamená „soutok dvou řek".

Špička a pata nesou další pogumovaná zpevnění ke zvýšení odolnosti. Pata je uvnitř zpevněná středně tuhou podkovou. Zboku, na špičce a zezadu nese bota další reflexní prvky. Podrážka je řešena také poměrně netradičně. Má příjemně malý sklon ‒ drop je v tomto případě pouhé čtyři milimetry. Na pohled jednolitá podešev je poslepovaná ze čtyř samostatných segmentů. Terénní výstupky na nich nabývají tvaru nepravidelných šestiúhelníků, jakési protažené plástve. Na špičkách a patách jsou jemné lamely pro lepší adhezi při dopadu a odrazu. Obuv má v mezipodešvi pod patou pružnou mřížku PowerGrid. Bota tak dobře drží na měnícím se podkladu a poskytuje vyvážený poměr stability, pružení a pohodlí.

PLUSY
výborný poměr odolnosti a pohodlí
překvapivě nízká hmotnost
množství reflexních prvků
vtipně vyřešený jazyk a způsob šněrování
příklon k minimalismu (malý drop, široká špička)
MÍNUSY
podrážka paty by mohla být mírně „obrusuvzdornější"
CENA
kolem 3000 korun

Po více než stovce kilometrů musím konstatovat s Nomad TR velkou spokojenost. Delší i kratší výběhy provázel nebývalý komfort. Bota nemá žádné nadbytečné výztuhy (je určena pro běžce s neutrálním došlapem) a má pro mne velice příjemný malý sklon. Chrání chodidlo a zároveň se jej snaží neomezovat. Spousta malých netradičních řešení má své opodstatnění a kouzlo. Boty mají nadprůměrný arzenál odrazných prvků zvyšující pasivní bezpečnost běžce za šera a tmy. Velice dobře se jim daří v lese, na polních cestách, v náročném smíšeném terénu. Zamrzelo mne tak jen zjištění, že lamely na patě podrážky ubývají trochu rychleji, než jsem doufal.

Reklama