Hlavní obsah

TEST: Zanalyzujte se dopodrobna se Suunto Ambit3 Vertical

Kralupy nad Vltavou

Pokrok nás válcuje na každém kroku a ani v případě běžecké techniky to není jinak. Hodinky a sporttestery jsou stále lepší, stále dokonalejší, se stále širší nabídkou funkcí. Naše tréninky tak můžeme obrazně řečeno pitvat pod elektronovým mikroskopem těmi nejostřejšími skalpely. Na základě výsledků můžeme vhodným způsobem tréninky upravovat, přizpůsobovat, vylepšovat. Co přináší nejnovější model finského výrobce?

Foto: suunto.com

Suunto Ambit3 Vertical: Nové hodinky v limetkové barvě.

Článek
Fotogalerie

Příznivci Suunto budou jistě nadšeni. Do rukou se jim totiž dostane nejmenší varianta těchto hodinek s GPS. Vzhled Ambitů zkompaktněl, nikde už nepřečnívá nic, co by ukrývalo anténu pro satelitní navigaci, celkové nošení přístroje je ještě pohodlnější. Pásek z měkkého silikonu, odolné minerální sklíčko, tělo vyztužené skelnými vlákny. A těch barev na výběr: černá, modrá, bílá, limetková.

Nejvíce ale sporttester potěší běžce, plavce, cyklisty, takže zkrátka všechny triatlety, plnotučné i ty se segmentovou specializací. Je totiž vybaven barometrickým výškoměrem a dokáže poskytovat nejen aktuální informace o profilu trati, ale i dlouhodobé statistiky o nastoupaných metrech, které se zobrazují v týdenních nebo ročních přehledech. Kalibraci výškoměru je možno provádět automaticky, nebo manuálně s využitím známé kóty.

Další novinkou je možnost upozorňování nejen zapípáním, ale také vibrací. Na ruce je dobře cítit a například v rušném městském provozu vám žádné varování sporttesteru neunikne. Technické nadšence zaujme i fakt, že hodinky už nepřijímají signály pouze z amerických družic GPS, ale také z ruského Glonassu. Další třešinkou na dortu je výdrž akumulátoru, která může dosahovat až 100 hodin v závislosti na zvoleném intervalu ověřování polohy. Při 60vteřinovém by se mělo dosahovat nejdelší výdrže. Při nejpreciznějším ověřováním polohy po 1 vteřině by měla baterie vydržet 10 hodin.

Oproti předchozím verzím Ambitu došlo také ke změně komunikační technologie mezi samotným přístrojem a přídavnými čidly. Tentokrát vstupuje do hry Bluetooth Smart, což s sebou přináší také možnost propojování s chytrými telefony (existuje i mobilní verze tréninkového programu Movescount) či tablety. Nejen že tak můžete přenášet data ještě pohodlněji, ale i samotné hodinky vás tak mohou upozornit třeba na příchozí hovor. A pokud toho sebesledování nebudete mít dost, můžete hodinky použít pro nepřetržité monitorování svých aktivit. Stejně jako dnes tolik populární fitness náramky vám hodinky sofistikovaněji odhadnou dobu potřebnou ke zotavení nebo posoudí kvalitu vašeho spánku.

PLUSY
kompaktní tvar, komfortní nošení
barometrický výškoměr
příjem družic GPS/Glonass
možnost propojení s mobilem
akcelerometr (kadence, plavecké styly...)
3D kompas s nastavitelnou deklinací
multisportovní režim
výdrž akumulátoru
MÍNUSY
některá pokročilejší nastavení lze provádět pouze v aplikaci Movescount, nikoli v samotných hodinkách
CENA
zhruba 10 300 (samotné hodinky bez snímače srdečního tepu)
zhruba 11 600 (hodinky se snímačem)

Menu je nastavitelné také ve vcelku obstojné češtině. Sporttester má zabudovaný rovněž akcelerometr, takže dokáže sledovat kadenci kroků či ještě zpřesnit samotné údaje z GPS. Hodinky rozpoznají plavecký styl a dokáží spočítat uplavané bazény. Samozřejmostí je podpora multisportovního režimu, což ocení právě zmiňovaní triatlonisté.

A ještě jedním zajímavým údajem se chlubí výrobce. Na rozdíl od některých jiných hodinek se tyto vyrábějí se šroubovaným, nikoli lepeným tělem. Lze tak v případě problémů vyměnit akumulátor, sklíčko, displej nebo tlačítka.

Připraveno ve spolupráci s HSH Sport.

Reklama

Související témata: