Hlavní obsah

Unikátní světová rekordmanka přijíždí do Česka

Berlín

Nestává se zase tak často, aby naši zem navštěvovali rekordmani ve svých oborech, či dokonce aby přímo na naší půdě svůj triumf korunovali a oslavovali. Sigrid Eichnerová z Německa už pár let rekordy sbírá a k tomu letošnímu možná začala vzhlížet až poslední rok. Možná by ani ona sama, letos 76letá atletka, nikdy nevěřila, že je možné zdolat 2000 maratónů nebo ultramaratónů. A to se jim věnuje „jen" posledních 35 let.

Foto: Facebook: Sigrid Eichner

Sigrid Eichnerová, neuvěřitelná běžkyně, která v Česku poběží svůj maratón číslo 2000!

Článek

Sigrid Eichnerová je již pár let živoucí legendou. Pozornost přitahuje i její tréninková metoda, která vlastně spočívá v tom, že vůbec netrénuje. Prostě jen o víkendech obráží maratóny po celém světě a přes týden se věnuje práci. Na začátku občas běhávala i po práci. Na hodinku navlékla běžecké boty a bez konkrétního cíle a plánu si užívala volnost pohybu. Nikdy nedodržovala jakýkoli tréninkový plán. A proč se rozhodla zrovna pro maratóny? Za nejkrásnější považuje doběh do cíle, povzbuzování diváků a možná i tu úžasnou jistotu, že tady už námaha končí. „Pro ten pocit překonáte všechny bolesti, toho bych se nikdy nechtěla vzdát," říká běžkyně nadšeně.

Svůj první maratón běžela Sigrid až ve svých 41 letech. Prostě chtěla vyzkoušet něco nového. Tenkrát zdolala trať o délce 42 195 metrů za 4 hodiny a 20 minut, aniž by na ni nějak trénovala. Od té doby se stala závislá. Svůj nejrychlejší maratón překonala za 3:33:05 a vrhla se i na delší tratě. Za nejkrásnější běh považuje asi ten na Réunionu, kde malebná trať kolem vulkánů, skalisek, potoků i vyschlých řečišť měřila 162 kilometrů a celkové převýšení na ní obnášelo 9000 metrů. Dnes patří na závodech k nejstarším účastnicím a minimálně ve své vlasti platí za olbřímí ultra-legendu. Dodnes jí kupříkladu 100 mil nepřipadá jako nezvládnutelná trať.

Samozřejmě její věk už přináší jisté útrapy, ona sama se přesto cítí, jak sama říká: „tak na čtyřicet". Trpí jistým druhem diabetu a v souvislosti s tím s nedokrvováním periferií. Musí běhat v rukavicích, aby jí prsty na rukou příliš neprochladly. A cukrovka jí také ubírá cit v rukou. „Někdy nejsem schopná otevřít si ani kelímek s jogurtem. Tak vezmu kombinačky a otevřu si kelímek s jejich pomocí," říká nezdolná žena. Také ke svým běžeckým botám má zvláštní, vřelý vztah. Pokud jsou jejich podrážky už hodně oběhané, nevyhodí je, ale zanese k ševci, který jí boty nově podrazí. „Je to laciné a navíc mám boty už řádně zaběhané," libuje si atletka s pověstnou německou hospodárnou povahou.

Moravský UltraMaraton, MUM se koná 3.-9. 7. 2016. Jde o běžecký etapový závod zahrnující sedm maratonů v sedmi po sobě jdoucích dnech. Je nejdelším a pravděpodobně nejtěžším etapovým závodem pořádaným na území České republiky. Každá jeho etapa má délku minimálně jednoho maratónu. Trať vede velmi členitým terénem, s průměrným stoupáním 900 metrů.

Ke svým 75. narozeninám si chtěla nadělit letopočet svého narození, tedy mít zdoláno 1940 maratónů nebo ultramaratónů. To bylo před rokem. Letos jejich počet vzroste na neuvěřitelných 2000! Žádná jiná žena v historii takový výkon ještě nepředvedla. A právě 2000. maratón přijede Sigrid uběhnout do naší země. Potkat se s ní můžete už brzy na Moravském UltraMaratonu.

Reklama

Související témata: