Hlavní obsah

Chcete pistoli? Tak začněte makat a dejte se na crossfit!

Kalifornské hry Reebok CrossFit Games, které právě probíhají, se značně blýskly ještě před spuštěním vlastních soutěží. Kromě celkem dvou miliónů dolarů na odměny totiž pro vítěze vypsaly i věcné ceny. Pistole Glock. Po jednom exempláři rakouské krátké ruční palné zbraně by si měli odnést první v kategorii mužů, žen a rovněž i všichni členové vítězného týmu. Že jde o záležitost značně kontroverzní, poznali organizátoři ihned poté, co ceny oficiálně zveřejnili.

Foto: Profimedia.cz

Mají drsné ženy a mužové dostat i pistoli, aby budili ještě větší respekt?

Článek

Přes 21 tisíc lidí podepsalo na internetu petici za změnu cen pro vítěze. Hlavním argumentem je, že střelná zbraň jakožto odměna pro vítěze je v přímém rozporu se zaměřením cvičení crossfit a na celé hnutí to vrhá špatné světlo. Samotní sportovci nebyli zdaleka jediní, kdo se hlasitě ozval proti pistolím na stupních vítězů.

Generálním partnerem celé akce je firma Reebok, která také zveřejnila své odmítavé stanovisko. Dle vyjádření zástupců výrobce sportovního vybavení není firma srozuměna s rozhodnutím organizátorů a rozhodně jej nepodporuje. Na volbu cen ovšem prý firma nemá vliv. V prohlášení se mimo jiné uvádí: „Nesouhlasíme s tímto rozhodnutím, a to z části také s přihlédnutím k nedávným událostem ve Spojených státech amerických." (Na Floridě v první polovině června pomatenec postřílel 50 lidí, přes 50 jich zranil. Pár dní poté jiný muž zastřelil na jihovýchodě země několik policistů a několik jich vážně zranil - pozn. redakce.) Jako kouzlo nechtěného v tomto kontextu působí hlavní motto firmy Be more human(Buď více člověkem).

 

CrossFit Games Team Event 5 @crossfitgames #CrossFitGames

Fotka zveřejněná uživatelem @thedavecastro,Čec 13, 2016 v 9:23 PDT

Od volby cen se distancovala také sportovní televizní stanice, která celé hry přenáší. Další argument, už poněkud praktičtějšího rázu, se objevil hned vzápětí. Svým rozhodnutím organizátoři diskriminují zahraniční účastníky závodů. Zatímco držení a užívání zbraně je ve Spojených státech legální a regulované jen velmi omezeně, ve většině ostatních zemí je situace zcela opačná. Případný vítěz či vítězka ze zahraničí by si tak zaslouženou výhru nemohla dle platných zákonů ani převzít.

Glock, jméno rakouské zbrojovky už v USA zdomácnělo natolik, že se toto označení používá v podstatě pro každou pistoli v černém provedení. Pistole Glock jsou ve výzbroji vojenských a policejních jednotek mnoha států světa. Glocky jsou nejpoužívanější krátkou zbraní u amerických policejních složek.

I přes obrovskou vlnu kritiky se ředitel závodů rozhodl na cenách pro nejlepší účastníky nic neměnit. „Jsem jedním z miliónů lidí, kteří ve Spojených státech vlastní zbraně pro rekreační a zákonné použití. Sám se účastním střeleckých soutěží a ze zbrojního průmyslu pochází mnoho mých přátel. Glock nám nabídl pistole jako ocenění vítězů a já jsem tuto nabídku přijal," uvedl Dave Castro. Jako by říkal „Je to mezi mnou a mými kámoši a vám do toho nic není!" Tak jen doufejme, že až budou pistole předávány do rukou vítězů, nebudou mít zásobníky plné ostré munice. Ale kdo ví, možná má pan ředitel nějaké kamarády i v muničním skladu.

Reklama