Hlavní obsah

Jak na lněné semínko, superpotravinu našich předků?

Praha

Jak jíst lněné semínko, aby to mělo smysl? Lněné semínko, moderním jazykem superpotravina, o jejíchž rozličných účincích na lidský organismus jsme nedávno psali, podléhá vcelku přísným zásadám konzumace. Tedy alespoň té konzumace, která má onu zázračnou moc na zdraví.

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Lněné semínko: superhrdina mezi superpotravinami.

Článek

Léčivou sílu lněného semínka vyzdvihla především německá biochemička Johanna Budwigová v polovině minulého století. Zjistila, že každodenní konzumace správně zpracovaných lněných semínek dokáže vyléčit rakovinu, a to dokonce i v pokročilých stádiích. Lněné semínko v jídle kombinovala mimo jiné také se zábaly z lněného oleje. Ty mohou pomoci při křečích, otocích či zánětech.

Budwigová zkoumala vlastnosti a nedostatky rakovinných buněk a porovnávala je se zdravými, aby přišla na to, jak proti tomuto zákeřnému onemocnění bojovat. Její postupy vycházely ze zkoumání tisíců krevních vzorků nemocných i zdravých jedinců. Metoda této svérázné přírodní léčby měla 90procentní úspěšnost, přestože se Budwigové dostávali do rukou většinou až pacienti ve vyšších stádiích rakoviny.

Co je zdravé, může i chutnat

Klíčem k doplnění výživy buněk a posílení celého organismu poslouží podle receptu německé biochemičky čerstvě najemno rozmixované lněné semínko a kvalitní, správně uchovaný lněný olej v kombinaci s cottage sýrem, tvarohem, kefírem nebo třeba jogurtem.

Proč zrovna tato kombinace? Aby se tuky ve lněném oleji staly rozpustnými ve vodě, tedy dobře vstřebatelnými a účinnými pro tělo, musí být smíchány s bílkovinami, které obsahují síru. Směs by měla být konzumována nejlépe okamžitě po přípravě.

Celý recept Johanny Budwigové doporučuje smíchat 1-2 hrnky tvarohu či výše jmenovaných alternativ, 2-5 lžic za studena lisovaného lněného oleje (skladovat v chladu a tmě) – přesněji 1 díl oleje na 3 díly tvarohu – a nakonec ještě 1-3 lžíce rozemletých lněných semínek. Směs lze zředit vodou na požadovanou hustotu. Podle chuťových preferencí ji dochuťte například česnekem, špetkou červeného pepře nebo dokonce trochou šampaňského. Získáte tak výtečnou pomazánku nebo dresink, možná nejzdravější, jaký může být.

A čím že je vlastně lněné semínko tak blahodárně ozdravné pro naše tělo? Obsahuje vlákninu, je bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy E a F, vápník, hořčík, fosfor, zinek, fytoestrogeny či kyselinu linolovou. Obecně přispívá ke zdraví buněk a tím celkově posiluje organismus, konzumace v těhotenství napomáhá snadnějšími porodu, zlepšuje trávení a snižuje krevní cholesterol. Zkrátka superhrdina mezi potravinami.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články