Hlavní obsah

Padesát let poté, co ji málem zlynčovali, se vrátí na místo činu

Boston

Kathrine Switzerová je usměvavá, duchem stále mladá dáma. A první žena, která kdy absolvovala maratón v americkém Bostonu s oficiálním číslem na hrudi. To ovšem organizátoři ještě netušili, že jde o ženu. Když to během závodu zjistil jeden z nich, zuřivě se na ni vrhnul a sápal se po jejím startovním čísle. Ta fotka obletěla celý svět a žije dosud.

Foto: Profimedia.cz

Kathrine Switzer: Spoušť běžecké sociální revoluce.

Článek

Kathrine Switzerové bude přesně 70 let, když se příští rok vrátí na trať proslulého Boston Marathon. A bude to přesně 50 let, co roku 1967 malou lstí pronikla poprvé na jeho start. Využila toho, že z jejího skutečného jména K. V. Switzer uvedeného ve startovní listině nikdo nepozná, že jde o ženu.

Oficiálně byl v 60. letech minulého století maratón ženám zapovězen. Věřilo se, že pro slabší pohlaví je tato běžecká disciplína velmi nezdravá až smrtelná. Velmi úsměvné se nám dnes mohou zdát názory největších medicínských expertů té doby: ženám prý při maratónu může například vypadnout děloha.

Switzerová se pravidelně věnovala sportu i běžeckému tréninku a věděla docela přesně, co si o takových expertech má myslet. Když zjistila, že k podobným bloudům patří i její trenér, uběhla s ním ještě před bostonským maratónem 50 kilometrů, aby mu dokázala, že jde o holý nesmysl.

Na organizátory z Bostonu se ale Kathrine Switzerová nezlobí. V jejím případě se potvrdilo známé pořekadlo o tom, jak všechno zlé je pro něco dobré. „Dramatický incident z doby před padesáti lety se stal rozhodujícím momentem pro mě samotnou i pro ženy-běžkyně po celém světě. Výsledkem nebylo nic jiného než sociální revoluce. Dnes je ve Spojených státech více žen věnujících se běhání než mužů," komentuje s úsměvem atletka.

Trvalo ještě několik let, než realita prolomila hradbu byrokracie a předsudků. Oficiální start byl ženám na maratónu v Bostonu, nejstarším závodu svého druhu na světě, povolen až roku 1972. Organizátoři se dnes chlubí, že z Marathon Majors (Velké šestky, největších a nejvýznamnějších maratónů světa) byli první, kdo start ženám povolil.

Switzerová nastoupí 17. dubna 2017 na start Bostonského maratónu s číslem 261. Stejné číslo nesla na hrudi i při své první, tenkrát ještě nepovolené a násilím doprovázené účasti.

Reklama

Související témata: