Hlavní obsah

Spoře oděná víla tvrdí, že pokořila nejlepší muže světa. Skutečně je nový rekord její?

New York

Jen doslova pár hodin poté, co se Karlu Meltzerovi podařilo zdolat 3525 kilometrů dlouhou Apalačskou stezku na východě Spojených států amerických v rekordním čase, hlásí doposud neznámá vytrvalkyně Kaiha Bertolliniová, že tutéž trasu zvládla ještě o pár hodin rychleji. Meltzer je uznávaný ultramaratónec na podobné úrovni jako třeba Scott Jurek. Stezku přeběhl za poměrně sofistikované pomoci podpůrného týmu. Bertolliniová tvrdí, že vše zvládla sama, bez podpory. Jen záznam jejího pokusu z GPS chybí. Nevěděla prý, že je něco takového potřeba.

Foto: facebook K. Bertollini

Kaiha Bertollini - je skutečně rychlejší než profesionálové?

Článek

Meltzer je považován za člověka, který vyhrál nejvíce závodů na 100 kilometrů na světě. O to zajímavěji působí sdělení Bertolliniové, která na sebe více upozornila až právě svým projektem Túra za naše životy. V rámci něho chtěla bývalá vojačka upozornit na problémy obětí násilí. Sama prý byla sexuálně napadena v roce 2010, kdy sloužila u armády. Vyrovnávala se s posttraumatickým syndromem a od roku 2015 se věnovala dálkovým pochodům.

Trasu stezky prý nyní zdolala za 45 dní, 6 hodin a 28 minut. Předchozí rekord nepodporovaného pokusu o zdolání přitom činí 54 dní, 7 hodin a 48 minut a pochází z roku 2015. Výkon Bertolliniové by byl dokonce lepší než stávající nejrychlejší dosažený čas Karla Meltzera. Meltzerův výkon je ovšem velmi dobře zdokumentován jím i jeho podpůrným týmem. Americký borec měl k dispozici veškerý servis, co se potravin, pití, ledových obkladů, masáží, energetických gelů a nápojů a dalších týče.

Výkon Bertolliniové je spíše z říše spartánského bojovníka. Neměla prý s sebou ani přehrávač s muzikou a vše potřebné nesla ve čtyřicetilitrovém batohu. Denně prý zdolávala vzdálenosti mezi 57-85 kilometry a na nohou byla 16-20 hodin denně. „Chvílemi jsem také běžela, ale ne příliš dlouho," uvádí na svém profilu sama rekordmanka.

Nepodporované běhy či treky bývají zpravidla mnohem pomalejší než v doprovodu podpůrného týmu. I z tohoto důvodu nepůsobí její tvrzení příliš důvěryhodně. Na sociálních sítích si už vyslechla velmi ostrou kritiku. Samotní správci oficiálních stránek Apalačské stezky ovšem drží velmi korektní linii: „Ať už je, či není platný pokus Kaihy Bertolliniové, útoky na její osobu jsou odsouzeníhodné a musí přestat. Prošla si velmi těžkým životním obdobím a její snaha chránit další oběti násilí koresponduje s duchem Apalačské stezky," uvádějí na svých internetových stránkách.

Věříte, že je možné, aby samotný jedinec překonal rekord dobře připraveného profesionálního týmu?
Ano, možné je všechno. Dříve lidé nevěřili ani tomu, že žena uběhne maratón.
57,8 %
Nevím, nerad bych soudil/a.
17,1 %
Ne, není to možné, odporuje to všem zákonitostem včetně fyzikálních.
25,1 %
Celkem hlasovalo 3890 čtenářů.

Reklama

Související témata: